Malatya kayısısı sağlıklı çıktı

Malatya'da kayısı ve diğer sert çekirdekli meyve ağaçlarında, meyveciliğin vebası olarak nitelendirilen şarka virüsü için tarama yapıldı.

Malatya kayısısı sağlıklı çıktı
07 Eylül 2013 Cumartesi 15:00 tarihinde eklendi, 2.810 kez okundu.

145 yaprak numunesinin laboratuvarda incelenmesi sonucunda virüse rastlanmadı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, şarka virüsünün kayısı, kiraz, şeftali gibi sert çekirdekli meyve türlerinde görülen bir bitki hastalığı olduğunu belirtti. Hastalığın belirtilerinin ilkbaharda yapraklar üzerinde klorotik açık yeşil çizgi, halka veya noktalar şeklinde geliştiğini ve bunların yaz ortalarına kadar gözlendiğini anlatan Selvi, hastalıkla kimyasal mücadelenin mümkün olmadığını, hastalığın tedavisi olmadığından enfekteli ağaçların yok edildiğini ifade etti.

Selvi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri Sürvey Programı çerçevesinde, Malatya'da bulunan kayısı, kiraz gibi sert çekirdekli meyve ağaçlarında şarka virüsü taraması yapılmasını talep etmesi üzerine bir çalışma başlattıklarını belirtti. Bu kapsamda proje hazırladıklarını anlatan Selvi, “Çalışmaların 2013-2015 yılları arasında üç yılda bitirilmesi planlanmıştır. Malatya’daki kayısı ve diğer sert çekirdekli meyve dikili alanlarda çalışmalara başlandı. Saha çalışmalarına 28 Mayıs’ta başlanıp hava sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıktığı 4 Temmuz’da son verildi. Meyve ağaçlarından alınan 145 yaprak numunesi laboratuvar analizleri için Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'ne gönderildi. Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, gönderilen numunelerde şarka virüsü etmenine rastlanılmadığını belirtti. Şarka virüsünden ari olan ilimize bu hastalığın taşınmaması için üreticilerimizin Şanlıurfa ve Elazığ dışındaki illerden sert çekirdekli meyve ve badem fidanı almamaları gerekiyor. Kurum olarak, bu konudaki kontrol ve denetimlere devam ediyoruz.” dedi.


CİHAN