Malatya kayısısını don vurdu

Malatya’da hava sıcaklıklarının gece sıfırın altında eksi derecelere düşmesiyle 800 ile 1000 metre rakımı arasındaki çiçek açan kayısı ağaçları dondan zarar gördü.

Malatya kayısısını don vurdu
27 Mart 2013 Çarşamba 12:30 tarihinde eklendi.

 

Malatya’da hava sıcaklıklarının gece sıfırın altında eksi derecelere düşmesiyle 800 ile 1000 metre rakımı arasındaki çiçek açan kayısı ağaçları dondan zarar gördü. Çiçekleri zarar gören ağaçlar meyve oluşamayacak duruma geldi. 

Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, kayısı ağaçlarının 20 gün erken çiçek açtığını, hava sıcaklıklarının 18-19 Mart’ta eksi değerlere düşmesi nedeniyle ağaçların olumsuz etkilendiğini belirtti. Bazı bölgelerde yüzde 80’lere varan zarar oluştuğunu vurgulayan Zengin, "Sert çekirdeklilerin kaderi budur. Erken çiçek açtıklarında yüksek don riskiyle karşı karşıya kalırlar. Bu yıl 850 metre ile bin metre rakımı arasında bulunan ve çiçeklenme döneminde olan ağaçlar zarar gördü. Bazı yerlerin yüzde 80 oranında, bazı bölgelerde ise yüzde 15 oranında kayısı ağaçları zarar gördü. Ciddi manada bir zarar var. Yüksek kesimlerde ağaçlar çiçek açmadığı, halen tomurcuk şeklinde oldukları için dondan etkilenmedi." dedi.
 
Don sezonunun devam ettiğini anlatan Zengin, "Çiçeklenme döneminde bizim 45 günlük süreç olarak tanımladığımız riskli dönem var. Halen bu dönem içindeyiz. İlerleyen günlerde yine soğuk bir hava akımının etkisine girme olasılığımız sürüyor. Bu yüzden yetiştiricilerimiz bahçelerinde soğuk günlerde sıcaklık ölçümleri yapmalılar. Sıcaklık eksi derecelere düştüğünde bahçe içinde saman, lastik gibi cisimler yakarak önlem almalıdırlar." diye konuştu.
 
Yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısı ağaçlarının don nedeniyle zarar görmesi sonucu rekoltenin düşmesi, kayısı fiyatlarının artması bekleniyor. 

CİHAN