Malatya'da 53 koyun telef oldu

Malatya'nın Yazıhan ilçesinde henüz nedeni tespit edilemeyen bir hastalıktan dolayı bir çiftçinin 53 küçükbaş hayvanı telef oldu.

Malatyada 53 koyun telef oldu
15 Şubat 2013 Cuma 20:17 tarihinde eklendi, 1.010 kez okundu.

 

Yazıhan'ın Çivril Köyünde yaşanan hayvan ölümleri sonrası köy muhtarının durumu 3 gün önce Yazıhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirdi.

İhbar üzerine köye giden yetkililer, telef olan koyunlarla karşılaştı. İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin Çetin Dönmez isimli çiftçinin işletmesinde yaptığı incelemede 6 koyunun hasta olduğu ve 1 koyunun da kısa süre önce telef olduğunu tespit etti. Salgın hastalık nedeniyle köy karantinaya alındı. Tarım, Gıda Hayvancılık Ekipleri, hasta ve telef olan koyunlardan numuneler alarak Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderdi.
 
Yazıhan İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekim, yaşanan toplu hayvan ölümlerinden Enterotoksemi hastalığından şüphelendi. Bunun üzerine tüm koyunlara kısa sürede aşı yapıldı. Aşıdan sonrada hastalığın devam ettiği ve hayvanların ölümlerinin hızlandığı tespit edildi. Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü ile yapılan görüşme sonrasında koyunlardaki hastalığın Enterotoksemi olmadığı öğrenildi.
 
Bir tür zehirlenmeden şüphelenilen koyun ölümleri ile ilgili açıklama yapan Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, koyunlardan alınan numuneler teşhis amacıyla Ankara Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderildiğini ve köydeki hayvanlardaki hastalığın halen devam ettiğini söyledi. Selvi, Çivril köyünde hastalığın 10 gündür devam ettiği ve Çetin Dönmez'e ait işletmede 86 baş koyunundan şimdiye kadar 53 koyunun öldüğünü belirtti.
 
Ölen koyunlardan 20'sinin son 3 gün içinde yaşandığının altını çizen Ali Selvi, köyde hayvan sevkiyatlarının İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerince kontrol altına alındığını söyledi. Yaşanan hayvan ölümlerine neden olan hastalığın teşhis edilmesi için Elazığ Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı'ndan uzman ekip istediklerini kaydeden Selvi, Ankara'dan gelecek laboratuar sonuçlarına göre durum değerlendirilmesinin yapılacağını belirtti.

DHA