Malatya'da evlerin kapısında korkutan işaret !

MALATYA'da, Alevi ailelerin yoğunlukta yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi’ndeki 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri atıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Mehmet Topal olayı kınadı, ailelerin endişeli olduğunu söyledi. Polis, olayla ilgili araştırma başlattı.

Malatyada evlerin kapısında korkutan işaret !
22 Kasım 2017 Çarşamba 17:45 tarihinde eklendi.
 
 
Olay, bu sabah Cemal Gürsel Mahallesi'nde meydana geldi. Kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, Alevi ailelerin oturduğu 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boya ile çarpı işareti yaptı. Sabah evlerinden çıkınca evlerinin kapı ve duvarlarında işaretleri görenler, polise haber verdi. İhbarla mahalleye gelen polisler, inceleme yapıp kapı ve duvarları boyayan kişi ya da kişilerin kimliklerinin belirlenerek yakalanması için çalışma başlattı.
 
Olayı haber alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şube Başkanı Mehmet Topal da mahalleyi ziyaret edip vatandaşlarla görüştü. Olayı kınayan Topal, vatandaşların endişeli olduğunu belirterek, "Dün akşam Alevilerin çoğunluklu olarak yaşadığı Cumal Gürsel Mahallesi'nde 13 evimiz kimliği belirsiz kişiler tarafından işaretlenmiştir. Alevi olan bu vatandaşların bundan sonraki süreçte ne tür katliamlara maruz kalacağını, ne tür şiddete maruz kalacakları şimdiden biz kestirebiliyoruz. İnançları, felsefeleri, yaşama biçimleri sürekli bir kalıba oturtulmaya çalışılan biz Aleviler, başkalarına uymak zorunda değiliz. Biz kendi inancımızı, kendi kültürümüzü yaşacağız. Biz bu topraklarda barışı inşa etmeye çalışacağız" dedi.
 
Vatandaşlar da duruma tepki gösterip işaretleri yapanların yakalanmasını istedi. Polisin olayla ilgili başlattığı araştırma devam ediyor.
 
CHP'Lİ AĞBABA'DAN TEPKİ
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kentte Alevi ailelerin yoğunlukta yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi'ndeki 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri atılmasına tepki gösterdi. Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, Malatya'yı karıştırmak isteyenlere müsaade etmeyeceklerini belirterek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması talebiyle soru önergesi verdi. Olayın yeni bir provokasyon olduğunu vurgulayan Ağbaba, şunları kaydetti:
 
"Türkiye’nin dört bir yanında tahrik kokan bu tür olaylarla karşılaşıyoruz. Adıyaman'da, İstanbul Bahçelievler'de, Üsküdar'da Alevi vatandaşlarımızı tedirgin etmek isteyenler tarafından Alevilerin kapıları işaretlenmiş, ancak failler ortaya çıkarılmamıştı. Bu saldırıların son durağı Malatya, Cemal Gürsel Mahallesi'nde yaşandı. Alevi-Sünni arasında ayrım yapmak, kardeşi kardeşe düşürmek isteyenleri 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Cemal Gürsel Mahallesi'nin komşusu olan Paşaköşkü Mahallesi'nde de gördük. O gün halkımız sağduyulu davranarak bu kişilere geçit vermemiştir. Bugün de Cemal Gürsel Mahallesi'nde evlerin işaretlenmesinin ardından bu tür provokasyonlara geçit vermeyeceğimizin bilinmesini isterim. Gerek Malatya Valimiz ve Emniyet Müdürümüzle gerek mahalle sakinlerimizle sürekli diyalog halinde olup, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İl örgütümüz mahallede gerekli incelemeleri yapıp, mahalle sakinleri ile görüşmeler gerçekleştiriyor. Olayın faillerinin bulunup hukuk önünde hesap verinceye kadar mücadele edeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Malatya'yı karıştırmak isteyenlere asla izin vermeyeceğiz."
 
Veli Ağbaba'nın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:
 
"Türkiye genelinde bugüne kadar Alevi vatandaşların evlerinin işaretlendiği kaç olay yaşanmıştır? Bu olayların tarihleri nedir? Hangi yerleşim yerlerinde gerçekleşmiştir? Bugüne kadar Alevi vatandaşlarının evlerini işaretleyen kişilerden kaçı yakalanmıştır? Bu kişilerden kaçı ceza almıştır? Malatya Cemal Gürsel Mahallesi'nde yaşanılan saldırının ardından hangi işlemler yapılmıştır? Cemal Gürsel Mahallesi'nde evleri işaretlenen vatandaşların tamamının Alevi olması tesadüf müdür? Bölgede bir daha aynı saldırıların yaşanmaması için bir önlem alınması düşünülmekte midir?"

DHA