Malatya’da şarbon karantinası

Malatya’da hayvanların telef olması üzerine yapılan tahliller sonucu şarbon hastalığına rastlanılan Arapgir ile Yazıhan ilçeleri yakınında bulunan Sariçiçek Yaylası karantinaya alındı.

29 Ağustos 2013 Perşembe 20:07 tarihinde eklendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Erzincan’ın Kemaliye ilçesi ile Malatya’nın Arapgir ilçeleri sınırları içinde bulunan Sarıçiçek yaylasında bir sığır ile 6 küçükbaş hayvanın telef olması sonucu yetkililer harekete geçti.

Bölgede görevli veteriner hekimin ilk teşhisi sonucu telef olan hayvanlardan alınan numuneler Arapgir İlçe Müdürlüğü kanalıyla Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderildi. Numuneler üzerinde yapılan analizlerde şarbon hastalığı tespit edildi. Bunun üzerine Zoonoz hastalığının hayvanlardan insanlara bulaşan bir veba olması nedeniyle Kemaliye İlçe Müdürlüğü ve Arapgir İlçe Sağlık Grup Başkanlığı’na bilgi verilerek Sarıçiçek Yaylası ve çevresindeki köyler karantinaya alındı.

Telef olan hayvanlar Arapgir Belediyesi’ne ait iş makineleri ile uzman personel gözetiminde uygun bir şekilde gömüldü. Hastalığın aşılama dışında bir mücadelesi yöntemi olmaması nedeniyle bölgedeki hayvanlara koruyucu olarak aşılama yapılabilmesi amacıyla Ankara Merkez Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden aşı talep edildi.

Kurumdan gönderilen aşıların Arapgir’e ulaşmasının ardından bölgede koruyucu aşılama çalışmalarına başlandı. Hastalıktan korunma hakkında bölge halkına eğitici bilgi verildi. Hastalığın seyrinin kontrol altına alındığı kaydedildi.


CİHAN