Maliki bakanlara tehdit savurdu

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Bakanlar Kurulunun toplantılarını boykot eden Irakiye bloku üyesi bakanları, kurulun toplantılarına katılmaması halinde görevlerine son verme tehdidinde bulundu.

Maliki bakanlara tehdit savurdu
23 Aralık 2011 Cuma 21:46 tarihinde eklendi.

Maliki, bugün yaptığı açıklamada, bakanlar kurulunun toplantılarını boykot eden eski Başbakan Eyad Allavi başkanlığındaki Irakiye bloku üyesi bakanların en yakın zamanda toplantılara katılması gerektiğini, bir bakanın hiç bir haklı gerekçe göstermeden ya da izne ayrılmadan bakanlar kurulu toplantılarından 10 günden fazla uzak kalamayacağını, aksi takdirde çalışma kanununun devreye gireceğini ve bakanların görevlerine son verilmiş sayılacağını belirtti. 
    
Irak'ta siyasi ve güvenlik alanında yaşanan sıkıntılar üzerine eski Başbakanlardan İbrahim Caferi başkanlığında toplanan Irak Ulusal İttifakı, Irakiye Bloku'nun meclis ve bakanlar kurulu toplantılarını boykot etme kararından vazgeçmesi için çağrıda bulundu. Ulusal İttifak, siyasi gruplar arasındaki çekişmeler sebebiyle ülkede son günlerde yaşanan siyasi krizin çözümü için yüksek komisyon oluşturma kararı aldığını ve bu komisyonun siyasi taraflar arasında arabuluculuk yaparak siyasi krizi sona erdirmeyi hedeflediği kaydedildi. 
    
Bu arada, Irakiye Bloku, bugün yaptığı toplantıda, Blok kurmaylarından Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak'ın bulunduğu göreve Maliki tarafından getirilmediğine ve Mutlak'ın hükümet kurma çalışmalarında varılan bir ittifak ve meclin onayı ile bu göreve getirildiğine dikkat çekildi. 
    
Başbakan Nuri El Maliki, 17 Aralık'ta meclise gönderdiği talepte, Başbakan Yardımcısı Salih El Mutlak'ın dokunulmazlığının kaldırılmasını istemesi üzerine aynı gün Irakiye Bloku meclisteki üyeliğini askıya aldığını açıklamıştı. Gerginliğin artmasından sonra Mutlak, 19 Aralık'ta hükümetteki Irakiye üyesi bakanların Bakanlar kurulu toplantılarını boykot ettiğini açıklamıştı.