Maliki, Hindistan’ı ziyaret ediyor

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye geldi. Maliki'nin ziyareti 4 gün sürecek.Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye geldi

Maliki, Hindistanı ziyaret ediyor
23 Ağustos 2013 Cuma 12:06 tarihinde eklendi.

Hindistan’a 38 yıl aradan sonra Irak'tan ilk defa üst düzey bir ziyaret olmasından dolayı Yeni Delhi yönetimi de ziyarete önem veriyor. Hindistan Başbakanı Manmohan Singh’in davetlisi olarak Hindistan’a gelen Nuri el Maliki’nin ziyaretinde ana konu olarak enerji anlaşmaları öne çıkıyor.

Hindistan son yıllarda Irak’tan petrol alımını artırırken, bu rakam 20 milyar dolar seviyelerine yükseldi. Irak, Hindistan’ın ham petrol alımında İran’ı geçerek Suudi Arabistan’dan sonra ikinci konumda bulunuyor. Irak’ın İran’ı geride bırakmasında BM’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar büyük rol oynadı.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki tarihi ziyaretinde Başbakan Manmohan Singh, Cumhurbaşkanı Pranabh Mukherjee, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Ensari, Dışişleri Bakanı Salman Khurshid ve ana muhalefet lideri Sushma Swaraj gibi önemli isimlerle bir araya gelecek.

Hindistan ile Irak arasında ikili ticaret 2006- 2007 döneminde 5 milyar dolar seviyelerinde seyrederken, bu rakam geçtiğimiz yıl 21 milyar dolar olarak gerçekleşti. Maliki’nin ziyaretinden bir kaç gün önce Irak Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hüseyin İbrahim Salih el Şaristani, Hindistan’ın ticari başkenti Mumbai’yi ziyaret etmişti.

Başbakan Maliki 4 günlük ziyaretinde Hindistan’ın önemli ticaret ve sanayi konfederasyonları FICCI, CII, ve ASSOCHAM gibi kurumlarda Hintli işadamlarına hitap edecek.

Irak, büyük bir enerji pazarı olan Hindistan için güvenilir bir enerji sağlayıcı olmayı hedefliyor. Geçtiğimiz 5 yılda yaptığı ham petrol ticareti ile de bu yolda önemli ilerleme katetmiş görünüyor.

Maliki, Hindistan ziyaretinde tarihi Tac Mahal’ın bulunduğu Agra şehrine ve Mumbai’ye de gidecek.


CİHAN