Maliki'yi, Barzani karşıladı

Merkezi Bağdat yönetimi ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında yaşanan sorunlar nedeniyle uzun süredir Kürt bölgesine gelmeyen Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Erbil'de toplanan Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak için geldiği kentte, bölgesel yönetimin Başkanı Mesut Barzani ve diğer Kürt yetkililer tarafından karşılandı.

Malikiyi, Barzani karşıladı
09 Haziran 2013 Pazar 17:19 tarihinde eklendi.
Ziyaratten sonra yapılan açıklamada, Mesut Barzani'nin de kısa süre sonra Bağdat'ı ziyaret edeceği belirtildi.
 
Irak'ta, Bölgesel Kürt Yönetimi ve merkezi Bağdat yönetim arasında Kerkük'ün durumu, Peşmerge ve Petrol anlaşmaları konusunda çıkan anlaşmazlıklarla gerilen ilişkiler, bugün Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Erbil'e yaptığı ziyaret ile yeni bir döneme girdi.

Kürt internet sitelerinde yer alan haberlere göre, Erbil'de gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısı için kentte askeri uçak ile gelen Başbakan Maliki'yi Erbil Uluslararası havalimanında, Irak kürdistan Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani, Başkan Yardımcısı Kosret Resul, Başbakan Neçirvan Barzani, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve çok sayıda Kürt yetkili karşıladı.
 
Uzun bir aradan sonra ilk kez Erbil'e gelen Başbakan Maliki'nin Kürt yönetimi ile aralarındaki buzları eritme bakımında ziyaretin önemli olduğu vurgulandı.
 
Havalimanındaki karşılamadan sonra Maliki ve Bakanları ile Kürt yönetimi daha sonra Saad Abdullah Konferans salonunda yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına katıldı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, Maliki'nin ziyaretinden sonra kısa süre içerisinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı Mesut Barzani'nin de Bağdat'ı ziyaret edeceği belirtildi.
 
Erbil'e gelmeden önce Bağdat'ta devletin yarı resmi televizyonu Irakiye'ye konuşan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, geçmişte nasıl Musul ve Basra'da Bakanlar Kurulu toplantısı yapmışlarsa Erbil'de yapacaklarını belirterek, "Erbil de diğer kentler gibi Irak'ın bir kentidir. Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani benim kardeşimdir. Aramızda şahsi hiç bir sorun yoktur. Erbil'de nasıl Başbakan Neçirvan Barzani ile görüştümse, Başkan Mesut Barzani ile de görüşürüm" dedi.

DHA