Mali'yi vurdu barış ödülü kazandı

Mali'ye askeri operasyon düzenlediği için eleştirilen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a UNESCO Barış Ödülü verilecek.

Maliyi vurdu barış ödülü kazandı
22 Şubat 2013 Cuma 15:45 tarihinde eklendi.

 

BM'nin Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO), Felix Houphouet-Boigny adına düzenlediği barış ödülü bu yıl Afrika'da barış ve istikrara yaptığı katkılardan dolayı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a verilecek.
 
UNESCO barış ödül komitesinden yapılan açıklamada, jürinin, ''özellikle Afrika halkıyla yaptığı dayanışma ve Mali'ye yönelik askeri müdahale yüzünden'' Fransa Cumhurbaşkanı François Hollanda'ı bu yılki ödüle layık görüldüğü belirtildi.
 
İlk defa 1989 yılından verilen ödüle layık görülen kişi veya kuruma ayrıca, 150 bin dolar para ödülü veriliyor.
 
UNESCO barış komitesi, ödülü töreninin ne zaman yapılacağını ise açıklamadı.
 
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 11 Ocak'ta ülkesinin Mali'ye asker göndermesine karar vermişti.
 
Mali'deki düzenli ordunun İslamcı militanlarla mücadelesine katkı veren yaklaşık 3 bin 500 Fransız askerinin önümüzdeki haftalar içinde kademeli olarak geri çekilmesi bekleniyor.
 
HEDEF URANYUM 
Fransa'nın Mali'ye askeri operasyon düzenlemesinin asıl nedeninin, bu ülkedeki uranyum kaynakları olduğu ileri sürüldü. Bazı gözlemcilere göre, Fransız şirketi Areva, Nijer'deki uranyum kaynaklarının işletme haklarını 40 yıldır elinde bulunduruyordu.
 
Ancak Nijer hükümeti son zamanlarda önemli bir adım atarak uranyum madenlerini işletme hakkını Çin, Hindistan, İngiltere, Güney Afrika, ABD, Kanada ve Avustralya şirketlerine de verdi. Nijer'de uranyum işletme hakkını diğer ülkelerle paylaşmak zorunda kalan Fransa, Mali'de de aynı akıbetle karşılaşmamak için hemen harekete geçti.
 
ARJANTİNLİ 'CUMARTESİ ANNELERİ' 
UNESCO'nun Felix Houphouet-Boigny adına düzenlediği ödül, 2010 yılında Arjantin'de 1976-1983 arasındaki diktatörlük rejimi boyunca çocuklarını kaybeden ve her hafta haksızlıkları protesto etmek amacıyla bir araya gelen ''Mayıs Meydanı Anneleri''ne verilmişti.
 
Brezilya'nın eski Cumhurbaşkanı Lula da Silva, 2008 yılında yine bu ödülün sahibi olmuştu.
 
UNESCO barış ödülü, Fildişi Sahili'nin eski Cumhurbaşkanı Felix Houphouet-Boigny adına veriliyor.

NTV