Mandalina üreticisi pazar bulamıyor

Balıkesir Körfezi'nin önemli ürünlerinden olan mandalinada, pazarlama sıkıntısı yaşanıyor. Üreticiler hava şartlarının ılıman sürmesi ve yeterli pazar bulamamaktan kaynaklı kötü günler yaşıyor.

Mandalina üreticisi pazar bulamıyor
29 Kasım 2013 Cuma 18:48 tarihinde eklendi.
 
Manav tezgahlarında ve marketlerde 2 TL'den satılan mandalinaya tarlada 50 kuruştan alıcı bulunamıyor. Havranlı mandalina üreticisi 70 yaşındaki Ali Erer, "Marketlerde ve manav tezgahlarında 2 TL'den satılan mandalina, üreticisine para kazandırmıyor.

Son yıllarda mandalina bahçeleri kaderine terk edilmeye başlandı. Yıllarca emek vererek büyüttüğümüz mandalina ağaçlarını sökeceğiz. Ama yerine alternatif koyamıyoruz. Bu yüzden mandalina üreticiliğini sürdürmek zorunda kalıyoruz. Geçen yıl fiyat 30 kuruşa kadar düşmüştü. Umarız bu yıl ürün tarlada kalmaz" dedi.
 
İHRACAT DURUNCA ARZ FAZLASI OLUŞTU
 
Havran Ziraat Odası Başkanı Emin Ersoy, son 5 yıldır narenciye fiyatının üreticiyi memnun etmediğini söyledi. 5 yıldır 50 kuruş seviyesinde olan mandalinanın artan maliyetlerle başedemez hale geldiğini vurgulayan Ersoy, bu yıl mevcut sorunların üstüne, Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın durmasının, arz fazlası oluşturduğunu kaydetti.
 
Sorunun tüm ülke için geçerli olduğuna dikkat çeken Oda Başkanı Ersoy, devletin acil önlem alması gerektiğini belirterek "Yaklaşık 205 bin adet mandalina ağacı bulunan ilçemizde yıllık üretim 9500 ton. Verimin yüksek olması ve hava şartlarının ılıman gitmesi deyim yerindeyse üreticiye doğal afet yaşattı.

Bu yıl üreticinin yerine aracılar para kazandı. Ağaçtan 50 kuruşa alınan ürün pazarda ve markette 4 kat artıyor. Bu adaletsizlik, hem üretici hem de tüketici açısından giderilmeli" dedi.

DHA