Mangal yapanlar dikkat!

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya, havaların ısınmasıyla birlikte güneşli havada ızgara keyfi yapan vatandaşları, keyif yaparken sağlıklarından olmamalı için uyardı.

Mangal yapanlar dikkat!
15 Mayıs 2011 Pazar 12:12 tarihinde eklendi, 3.154 kez okundu.

 

Prof. Dr. Kaya, havaların ısınmasıyla park ve bahçelere akın ederek mangal yapan vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu. 
     
Mangal için mutlaka yağsız etin tercih edilmesi gerektiğini anlatan Kaya, "Et gibi protein bakımından zengin gıdaların yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi durumunda kansere neden olan maddeler oluşabilmektedir. Et ve et ürünlerinde özellikle kızartma ve ızgarada 'aromatik hidrokarbonlar' adı verilen zararlı bileşikler oluşur" dedi. 
     
Mangalda pişirmenin risklerine de değinen Prof. Dr. Kaya, kömür üzerine damlayan yağın çok sayıda zararlı bileşik oluştuğunu ve bunların da dumanla ete geçtiğini anlatarak, "Kömür iyice kor haline geldikten sonra pişirme işlemine başlanmalı ve et ile ısı kaynağı arasında belirli bir mesafe bırakılmalıdır. Böylece etin yavaş yavaş pişmesi sağlanmalıdır" diye konuştu. 
     
Özellikle yağlı köftelerin mangalda pişirilmesini riskli gördüğünü kaydeden Kaya, "Açık ateşte kızartılan yağlı etlerde, yağsız etlere göre 10 kat daha fazla kanserojenik madde (polisiklik aromatik hidrokarbon) oluştuğu belirtilmektedir. Mangal için en uygunu yağsız, kaliteli ettir. Örneğin bonfile veya pirzola. Diğer taraftan mangal mutlaka açık havada yapılmalıdır. Aksi halde mangaldan çıkan karbonmonoksit gazından dolayı zehirlenme görülebilir" diye konuştu.