Manisa’da çilek üretimi 50 kat arttı

Türkiye’nin tarım merkezlerinden Manisa’da çilek üretimi, son 10 yılda 50 kat arttı

Manisada çilek üretimi 50 kat arttı
29 Ağustos 2013 Perşembe 12:06 tarihinde eklendi.

İlde 2002 yılında 140 dekar alanda 226 ton olan üretim, 2012'de 5 bin 230 dekarda 12 bin 531 bin tona yükseldi. Bu yıl tahmini üretim alanı 5 bin 370 dekar, miktar ise 16 bin 243 ton. Manisa’da, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 566 aile çilek yetiştiriyor.

Manisa’da gelişme gösteren tarım ürünleri arasındaki çilek, son yıllarda çiftçinin işgücünü en iyi değerlendirdiği ürün haline geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün hazırladığı, İl Özel İdaresi’nin finanse ettiği ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çalışmalarının yürütüldüğü proje kapsamında düzenlenen törenle Osmancalı köyünde 192 bin ve Karaahmetli köyünde 30 bin olmak üzere 37 çiftçiye toplam 222 bin çilek fidesi verildi. 37 dekar alanda uygulanacak projede dikilen fidelerden, üç yıl boyunca verim alınabilecek. Maliyeti 53 bin 280 lira olan projenin yüzde 50’si çiftçi tarafından karşılandı. İlk yıl 300 bin, üç yılda ise 900 bin lira gelir hedefleniyor.

Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa’nın tarım üretimde önemli adımlar attığını, bu adamları atarken de birlik ve beraberliğin meyvelerini topladıklarını söyledi. Çebi, “Ülkemiz dünya tarımında yedinci sıraya, yedinci sıradan dördüncü sıraya, Avrupa’da ise birinci sıraya yükselmişse bu birlik ve beraberliğin neticesidir. Şu anda bunun güzel örneğini yaşıyoruz, çünkü dört sektörün biraraya gelmesiyle çok güzel orkestra oluşturuldu ve sonuçta çilek fidesi alarak üreticiye teslim ettik. Tabii bu yapılırken buradaki asıl amaç, çiftçimizin birim alanda çok yüksek bir gelir elde etmesini sağlamak; hem çiftçimizin gelirini arttırmak hem de ülkemize ekonomik değerde de döviz kazandırmak, çünkü çilek üretimi ilimizde hızlı bir şekilde yaygınlaşmakta ve bundan dolayı üretim her geçen gün artmaktadır.” dedi. Proje neticesinde Osmancalı ve Karaahmetli'de kurulan çilek tesislerinin alternatif ürün olarak çiftçiye umut olduğunu belirten İl Müdürü Çebi, “Üretilen çileklerin önemli bir kısmının ihraç ediliyor olması ve üreticimize bıraktığı gelirin yüksek olması da çilek üretiminin artmasına sebep oldu. İlimizde 2005 yılında bin 267 ton olarak başlanan çilek ihracatı, 2012 yılında bin 747 tona, 2013 yılında ise bin 669 tona yükselmiştir. 2013 yılı ihracatımız daha da artarak devam ediyor.” diye konuştu.

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de ilde çilek üretiminin, son 10 yılda 50 kat arttığını söyledi. Bunun çok güzel bir gelişme olduğunu dile getiren Daşöz, Manisa’nın önemli bir başarısını ifade ettiğini belirtti. Konuşmaların ardından çilek fideleri, Osmancalı Köyü Muhtarı Veli Yalçınkaya ve Karaahmetli Köyü Muhtarı İsmail Gençay’a teslim edildi.


CİHAN