Manisa'da işyerleri makineci bulamıyor

Manisa’da işyerleri, makineci bulmakta zorlanıyor. Manisa Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından 2 bin 331 işyeri ziyaret edilerek yapılan 2014 Yılı Birinci Dönem Manisa İşgücü Piyasası Talep Araştırması tamamlandı.

02 Ekim 2014 Perşembe 12:32 tarihinde eklendi.

Araştırma sonuçlarına göre açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin başında beden işçiliği geliyor. Eleman temininde en çok güçlük çekilen mesleklerin başında ise makinecilik yer alıyor. Araştırmaya göre 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla istihdam artışı beklenenlerin başında da meyve sebze ayıklama işçisi, beden işçisi, temizlik görevlisi, makineci gibi meslekler geliyor.

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasının eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılması, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesi ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlı olduğu belirtildi. Bu hedef doğrultusunda Manisa’da işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacıyla 12 Mayıs-27 Haziran arasında söz konusu araştırma yapıldı. Araştırmayla Manisa’daki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların meslek ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme sebepleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlendi. Araştırmayla ilgili bilgi veren İŞKUR İl Müdürü Yüksel Uçar, Manisa’da 10 ve üzeri kişi çalıştıran özel sektör işyerlerinin tamamının ziyaret edildiğini belirterek, toplam 2 bin 331 işyerinin bizzat ziyaret edildiğini, bu işyerlerinin 2 bin 91 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulandığını söyledi. Çalışma kapsamında Manisa’da 2 bin 945 kişilik açık iş bulunduğunu belirten Uçar, Manisa’nın açık iş oranının yüzde 2,7 olarak hesaplandığını bildirdi.

Araştırmaya göre Manisa’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin başında beden işçiliğinin (genel) geldiğini vurgulayan Uçar, “Beden işçisini plastik mamuller montaj işçisi, diğer imalat ve ilgili işçiler (elle), metal mamulleri montajı işçisi, diğer gıda konservecileri, makineci (dikiş), plastik enjeksiyon üretim elemanı, tornacı (torna tezgah operatörü), garson servis elemanı, forklift operatörü, metal işleme tezgahları ayarcı, pres tezgahı operatörü izliyor.” dedi. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerin başında makineci (dikiş) mesleğinin geldiğine dikkat çeken Uçar, onu takip edenleri enjeksiyon üretim elemanı, beden işçisi (genel), gaz altı kaynakçısı, metal mamulleri montajı işçisi, tornacı (torna tezgah operatörü), garson servis elemanı, forklift operatörü, metal işleme tezgahları ayarcı, pres tezgahı operatörü olarak sıraladı. Uçar, araştırma sonuçlarına göre 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla istihdam artışı beklenen mesleklerin meyve sebze ayıklama işçisi, beden işçisi, temizlik görevlisi, kağıt imalat makinesi operatörü, güvenlik görevlisi, makineci, paketleme işçisi, plastik mamuller montaj işçisi, metal mamuller montaj işçisi ve garsonluk olduğunu kaydetti. Araştırmanın sonuçlarının ilgili kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının bütün aktörlerine, sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere, araştırmacılara ve bütün kamuoyuna faydalı olması bekleniyor. 


CİHAN