Mardin'deki STK'lar ODTÜ'deki başörtü olayını kınadı

ODTÜ'ye kayıt için gelen başörtülü öğrencilere yönelik marjinal bir grup tarafından gerçekleştirilen sözlü ve fiilî tacize Mardin’den tepki geldi

09 Eylül 2013 Pazartesi 13:51 tarihinde eklendi.

Yaşanan olaya tepki gösteren Mardinli sivil toplum kuruluşları (STK), kimsenin kılık kiyafetinden dolayı eğitim hakkının engellenemeyeceğini ifade ettiler. Yaşanan olaya tepki gösteren Mardin merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, son günlerde ODTÜ'de yaşanan üzücü olayı yakından takip ettiklerini belirterek, bu bağnaz ve jakoben tavrı kesinlikle tasvip etmediklerini söyledi.

USTAD Başkanı Ahmet Akgül; üniversitelerin insan hakları, temel ve hak özgürlüklerde önde gitmesi ve topluma örneklik teşkil etmesi gerekirken, ÖDTÜ’de yaşanan bu olayın her kesimi derinden üzdüğünü belirtti. Akgül, ”ODTÜ üniversitesi maalesef 1974'te yaşanan sincer boykotundan sonra 1980‘lere kadar oraya sağ görüşlü öğrenci de almadığını biliyoruz. Ardından bu tavır birçok yerde devam etti. Oysa ki şu anda hükümetin kılık kıyafet özgürlüğüne dair uygulamaları bir taraftan devam ederken, ODTÜ’nün böyle bağnaz, jakoben, baskıcı hiçbir farklı görüşe tahammül etmeyen tutumu kabul edilemeyen bir tutumdur. Bu olay, burada sadece bir başörtülü öğrencinin okula alınmaması meselesi değildir. Burada bir cemaatin, bir tarikatın istediği gibi bir temsilcisi orada öğrencilere yardım etmek amacıyla stand açabilir. Burada ODTÜ’nün bu azınlık grubu, bir an önce bu anlamsız baskıcı tavrından, uygulamalarından vazgeçmesi gerekir.” dedi.

Ortadoğu Çözüm Platformu Başkan Yardımcısı Mehmet Timurağaoğlu ise ODTÜ’de yaşanan bu olayı kesinlikle tasvip etmediklerini ifade etti. Timurağaoğlu, ”Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden bir tanesi olan Orta Doğu üniversitesinde hiç hoşlanmadığımız bir olay yaşandı. Bu olayı kınıyoruz. Ne olursa olsun eğitime kim karşı çıkarsa çıksın hangi taraftan gelirse gelsin buna karşı çıkan herkesin karşısında olduğumuzu söylüyoruz. Ne olursa olsun tipinden, giyiminden kuşamından veya herhangi fiziki görüntüden dolayı hiç kimsenin eğitimi aksatamaz ve engelleyemez. Kim bunu yaparsa onu kınıyoruz ve lanetliyoruz. Eğer kendi gençlerimizi engellersek. Onların fiziki şekillerinden, başörtülerinden dolayı engellersek bu ülkenin geleceğine dinamit koyuyoruz. Biz ne olursa olsun kendi gençlerimize sahip çıkmamız gerekir.“ şeklinde konuştu.

ODTÜ’de yaşanan başörtüsü olayına tepki gösteren Eğitimci Yazar Tekin Oruç da yaşanan olayın hiçbir ahlaki hukuka uygun olmadığını söyledi. Oruç, şunları ifade etti: ”ÖDTÜ, Türkiye’de çağdaş demokrat insan hak ve hukuklarına uygun bir zeminde bir öğrenci yetiştirmiştir. Ancak son yıllarda 1950 ve 1960'ların ırkçı ve fazişan uygulamaları öne süren bazı öğrencileri olmuştur. Bu öğrenciler, bu tür anlayışlarını diğer öğrenci arkadaşlarına yansıtarak son derece Türkiye’de yaşayan toplumları, halkları üzmüştür. ODTÜ’de yaşanan bu olayları tasvip etmediğimizi ve insan hakları zemininde bunun arkasını bırakmayacağımızı söylemek istiyorum. ODTÜ’te yaşanan bu olaylara alet olan öğrenciler aslında rehabilite edilmeli ve psikolojik danışma hizmetleri verilmelidir. Bu olay için bütün STK’lıların harekete geçmesi gerekir."


CİHAN