Maria Sibylla Merian kimdir?

Google, bir süredir ara verdiği doodle’larına bugün devam etti. Oldukça yoğun bir 1 Nisan geçiren Google, 18’inci yüzyılın önce gelen doğa bilimci ve sanatçısı Maria Sibylla Merian’ın doğum gününü andı.

Maria Sibylla Merian kimdir?
02 Nisan 2013 Salı 09:48 tarihinde eklendi, 1.253 kez okundu.

 

Google, böcek türlerinin keşfine yaptığı katkılarla tarihine adını yazdıran Alman doğabilimci ve sanatçı Maria Sibylla Merian’ı doğum gününde andı.
 
Merian, 1647 yılında Frankfurt kentinde dünyaya geldi. Babası oymacılık ve yayıncılık yapan Merian, çok küçük yaşlarda kelebeklere hayranlık duymaya ve kelebeklerin kozadan çıkarak hayata atıldıkları dönüşüm sürecini yakından incelemeye başladı.
 
Gençlik yıllarında böcekleri yakından incelemesinin yanı sıra çiçek resimleri üzerine yoğunlaşan bir ressam olan Merian, aynı zamanda da öğretmenlik mesleğini benimsedi. Hollanda’nın eski sömürgelerinden Surinam’dan getirilen egzotik çiçeklerden etkilenen Merian, 52 yaşında bu ülkeye giderek bitkiler üzerinde incelemeler yaptı.

 
Güney Afrika’da geçirdiği yıllarda yerel hayvanlara ve bitkilere ait çizimler yapan bilim insanı, Hollandaki bitki yetiştiricileri tarafından çalıştırılan siyah kölelere yapılan kötü muameleyi eleştiren bir isim oldu.
 
Keşif yaptığı iki yılın ardından Amsterdam’a dönen Merian, ‘Surinam Böceklerinin Metamorfozu’ adlı kitabını hazırladı.
 
İncelediği böceklerin yaşam döngüleri 1705 yılında yayımlanan Merian, 10 yıl sonra kısmı felç geçirdi, iki yıl sonra da hayatını kaybetti. Kızı, ölümünün ardından Merian’ın çalışmalarını yayınlatmaya devam etti.