Marka Tescilinin Süresi

Bir kurumun, şirketin ya da kişinin ürünleri ya da hizmetlerini diğer kişi, kurum ve şirketlerden ayıran en önemli figür, simge ve kısaltmalara marka denir.

Marka Tescilinin Süresi
18 Eylül 2018 Salı 11:30 tarihinde eklendi.

Bir kurumun, şirketin ya da kişinin ürünleri ya da hizmetlerini diğer kişi, kurum ve şirketlerden ayıran en önemli figür, simge ve kısaltmalara marka denir. Markaların piyasadaki önemi oldukça büyüktür. Günümüzde birçok kişi bir ürün ya da hizmetten faydalanmak isterse markanın piyasadaki güvenilirliğe ve hizmetin ya da ürünün kalitesine dikkat etmektedir. Bu nedenle insanlar markalarını tescil ettirip, yasal olarak haklara sahip olurlar ve markalarını en iyi şekilde korurlar. Ancak marka tecilinin de belirli bir geçerlilik süresi olmaktadır. Bu süre başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır.

               
Marka Tescil Süresinin Önemi

               
Markalar tescil ettirilerek 10 yıl süre ile kullanım haklarına sahip olunur. Ancak bu süreler ne zaman başladığı ve ne zaman biteceğini kontrol altına almak oldukça önemlidir. Marka tescilinin süresi başvuru yapıldıktan hemen sonra başlayıp ilgili tarihten 10 yıl sonrasına kadar devam eder. Bu süre talepler üzerine her 10 yılda bir uzatılabilmektedir. Yenileme süresi de marka tescilinin süresinin bitmesine 6 ay kala işleme sokulmalıdır. Aksi halde birçok kişi marka ya da ürün hakkında haklar iddia edebilir, marka hükümsüz olarak kalabilir. Bu sürenin yenilenmesine yetişemeyen marka sahipleri, ek ücret ve yenileme talebi ile 6 ay içerisinde yine markalarının tescil sürelerini uzatırlar. Her 10 yılda bir kez markaların yenilenmesi adına ücretler ödenir. Bu süre çokça karıştırıldığı gibi yıllık olarak algılanmamalıdır.

               
Marka Tescilinde Vekilin Önemi

               
10 yıl süre ile alınan marka tescil haklarını yine her 10 yılda bir kez uzatmak mümkündür. Ancak bahsedilen sürelerde uzatılmaz ise ya da süre tamamen geçerse, markanın hükümsüz olması ve bir başka kurum ya da şirket tarafından haklarına sahip olmasının önü açılır. Bu şekildeki sorunlara karşı alınabilecek en önemli çözüm de marka tescili hakkında bir vekil kişi ya da kurumu ile anlaşmaktır. Başvurudan başlayan ve ilgili tüm süreci marka sahipleri adına takip eden vekiller, tüm evrakların hazırlanmasında ve hakların korunmasını sağlamak da oldukça önemli bir takip süreci sağlar. Bu nedenle vekil desteğinin alınması oldukça önemlidir.