Marmara Birlik zeytin alımlarına başladı

Marmara Birlik 2014 yılı ağaçtan toplanan zeytinleri Orhangazi’de çiftçilerden almaya başladı

Marmara Birlik zeytin alımlarına başladı
24 Ekim 2014 Cuma 13:07 tarihinde eklendi.

Bir ay devam edeceği belirtilen alımların merkezde iki yerde ve Marmara Birlik'in köylerde oluşturacağı alım yerlerinde yapılacağı belirtildi.

Çiftçiler tarafından elenerek boyutuna göre getirilen zeytin, görevli eksper tarafından tane hesabı ölçümü ve tartımı yapılıyor. Kalitesine göre alım yapılırken, eksper görevlileri rekoltenin geçen yıla göre çok düşük olduğunu belirtti.
Çiftçiler ise "Bu seneki üründe yüzde 50 düşüş var. Çiçek zamanında yağan yağmur, dolu rüzgar çiçeği vurdu, çiçek dökülünce ürün geçen yıla göre çok düştü. Bu sene alacağımız para giderimizi karşılar mı bilemiyoruz. Köylerde alım yapılmasından memnun olduk. Bu sene zeytin fazla yok, en azından nakliye giderinden kurtulmuş oluyoruz. Marmara Birlik ödemeleri her zamankinden daha erken yaparsa borçlarımızı erken ödeyerek biraz rahatlarız." dedi.

Birliklere getirilmeyen zeytinlerin üreticiler tarafından peşin para veren tüccara satıldığı belirtiliyor. Birliğin iki veya üç ay sonra ödeme yapmasından dolayı acil para ihtiyacı olan üreticilerin ürünlerini peşin para veren tüccara vermek zorunda kaldığı ifade ediliyor. 


CİHAN