Marmarabirlik kısıtlama yapacak

Bursa merkezli faaliyet gösteren Marmarabirlik, ürün alımına Kasım ayının ilk haftasında başlayacak. Birliğe kayıtlı 30 bin ortaktan 25 bin üyenin verdiği beyan toplamı 71 bin tonu geçti.

Marmarabirlik kısıtlama yapacak
28 Ekim 2013 Pazartesi 18:20 tarihinde eklendi.
Stokların da bulunması nedeniyle ürün alımında kota uyguyalabileceklerini söyleyen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "Yüksek rekolte beyanına rağmen ortaklarımızı mağdur etmemek için elimizden geleni yapacağız. Gelen rekolte beyannameleri göz önünde bulundurularak alımlarda kısıtlama olması kaçınılmaz. Ortaklarımızın bu durumu anlayışla karşılayacağından kuşkumuz yok" dedi.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Kasım ayının ilk haftasından itibaren ürün alımına başlayacaklarını açıkladı. Asa, 2013 - 2014 kampanya dönemi için sadece Mudanya kooperatifi ortaklarının 19 bin ton, İznik ortaklarının ise 20 bin ton rekolte beyanında bulunduğunu belirterek, 8 kooperatiften gelen toplam beyan miktarının ise 71 bin tonu geçtiğini söyledi.

Başkan Asa, rekolte beyanlarına bakarak, sağlıklı bir alım planı yapabilmek için kısıtlamanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, "Geçen yıl üründe yok yılıydı. Bu yıl ürün çok. Yağlık hariç bölgemizdeki rekolte tahmini 130 bin ton. Bu kampanya dönemi Marmarabirlik için büyük önem arz etmektedir.

Çünkü stoklarımızda geçtiğimiz kampanyada ortakları desteklemek amacıyla aldığımız ihtiyaç fazlası olan ve halen stoklarımızda bulunan ince taneli ürün var. Buna rağmen Marmarabirlik'in satış koşullarını zorlayacak ve zarara uğratacak şartlardan uzak durmak zorundayız. Kaldı ki, ortaklarımız da destekleme amacıyla alınan ince taneli ürünün şu anda piyasada kaç liraya satıldığını çok iyi bilmekteler" diye konuştu.
 
Asa, stoklarda bir yıllık satış miktarı kadar ince taneli ürün varken, göz göre göre sınırsız alım yapmanın Marmarabirlik'i uçuruma sürüklemek olduğunun altını çizdi. Geçmişte sınırlama olmaksızın plansız olarak başlayan kampanyalarda kapıların 15 günde kapanmasının birçok ortağın teslimat yapamamasına sebep olduğunu ve adil bir alım yapılabilmesi için kotanın baştan düşünülmesinin gerektiğini söyleyen Asa, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Marmarabirlik olarak bugüne kadar her zaman ortaklarımızın yanında olduk. Bu kampanya döneminde de ortaklarımıza sıkıntı yaşatmayız. Ama Marmarabirlik'i de sıkıntıya düşürmeyecek ortak bir paydada buluşmamız gerekiyor. Piyasalarda oluşacak günlük fiyatlara itibar edilmemelidir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak değerlendirmelerimizi yapmaktayız.

Ürün kararma durumu henüz az olmasına rağmen ortaklarımızın mağduriyetini gidermek amacı ile Kasım ayının ilk haftasında kooperatiflerimiz merkez alımlarıyla başlayacak. Ürün alım fiyatları konusunda çalışmalarımız sürmekte. Kısa zamanda ortakların bilgisine sunacağız."
 
Asa, bu kampanya döneminde baş baremin 200 daneden başlayacağını açıkladı. Ortakların Marmarabirlik'e sahip çıkmalarını isteyen Asa, özel sektörün diğer bölgelerden düşük fiyatla ürün aldığını, Marmarabirlik'in ise böyle bir seçeneğinin olmadığını hatırlattı. Asa, "Marmarabirlik, diğer bölgelerden alınan düşük fiyatlı ürünle rekabet etmek zorunda kalıyor.

Kısaca haksız rekabetin önüne geçilmesi için hem yetkililere, hem de ortaklarımıza büyük görevler düşüyor. Yüksek rekolte beyanına rağmen ortaklarımızı mağdur etmemek için elimizden geleni yapacağız. Gelen rekolte beyannameleri göz önünde bulundurularak alımlarda kısıtlama olması kaçınılmaz. Ortaklarımızın bu durumu anlayışla karşılayacağından kuşkumuz yok" diye konuştu.

DHA