Marmara'da Akdeniz foku sürprizi

Çanakkale’nin Karabiga sahillerinde bir Akdeniz foku, amatör bir dalgıç tarafından görüntülendi

Marmarada Akdeniz foku sürprizi
21 Nisan 2014 Pazartesi 13:20 tarihinde eklendi.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, bunun üzerine yaptığı açıklamada, “Bölgede muhtemelen birden fazla fok var. Marmara’da en son yedi yıl önce görülmüştü. Doğrusu sevindirici bir haber.” dedi.

Doğal yaşamın en özel canlılarından olan Akdeniz foku, Karabiga sahillerinde görüntülendi. Küçük bir balıkçı ağındaki balıklarla ziyafet çeken fokun dişi olduğu ve Karaburun çevresinde yaşamını sürdürdüğü belirtildi.

Fok, dalgıç Özgür Değirmenci tarafından görüntülendi. Amatör kamerasıyla foku çekmeyi başaran Değirmenci’nin görüntüleri, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından incelendi. Prof. Dr. Öztürk, görüntüleri incelediklerini belirterek, “Marmara’da en son yedi yıl önce bir foka rastlamıştık. Bandırma Adaları ve çevresi, potansiyel olarak fokların yaşama ve üreme alanları olarak biliniyor. Bu görüntüler gerçekten mutluluk ve umut verici ancak balıkçıların foklara karşı hassas davranması gerekiyor, çünkü Marmara’da fokların artık yaşamıyor olması, balıkçıların bu sevimli canlıları öldürmesinden dolayıdır. Foklar, balık ağlarına dalarak balıkları yerler. Bu nedenle de balıkçılar, bu canlıları öldürmekte tereddüt etmezler. Şu anda bir tanesi görülmüş ancak muhtemelen birden fazla fok aynı bölgede yaşıyor.” şeklinde konuştu.


CİHAN