Marmara'da nefes kesen tatbikat

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından denizlerde acil durumlara, yasa dışı faaliyetlere müşterek müdahale edebilme kabiliyeti ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesini hedefleyen 'Deniz Güvenliği-2015' tatbikatı gerçekleşti.

Marmarada nefes kesen tatbikat
27 Kasım 2015 Cuma 18:30 tarihinde eklendi.
Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından denizlerde acil durumlara, yasa dışı faaliyetlere müşterek müdahale edebilme kabiliyeti ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesini hedefleyen 'Deniz Güvenliği-2015' tatbikatı gerçekleşti. Marmara Denizi'nin Adalar açıklarında gerçekleştirilen tatbikatta senaryo gereği uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir tekneye ile teröristler tarafından kaçırılan bir yolcu gemisine ekipler tarafından operasyon gerçekleştirildi. Gerçek mermilerin kullanıldığı tatbikatta, kaçakçılar ile teröristlerin etkisiz hale getirildiği anlar nefes kesti.
 
Deniz güvenliği ve emniyetinin sağlanması amacıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın koordinasyonunda ilk kez gerçekleşen 'Deniz Güvenliği-2015' tatbikatına İl Jandarma Komutanlığı, İstanbul Emnniyet Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın ilgili birimleri katıldı.
 
Tatbikatta Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait 2 arama-kurtarma gemisi, 4 bot, 1 uçak, 3 helikopter, 1 Sahil Güvenlik Özel Harekat Timi, 2 Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma Timi, 2 Sahil Güvenlik ve Emniyet Timi ile Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü 2 bot, İl Jandarma Komutanlığı narkotik suç timi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bir ambulans, sağlık botu ile görevli personeller ile yer aldı.
 
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, İstanbul Vali Yardımcısı Nurullah Naci Kalkancı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Burak Bilgin ile Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Geçim de tatbikatı yerinde takip etti.
 
UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARINA OPERASYON
İki aşamadan oluşan tatbikatın birinci kısmında uyuşturucu kaçakçılığı ihbarıyla bir tekneye sahil güvenlik, jandarma ve emniyet güçleri tarafından denizden ve karadan ortak operasyon yapıldı. Senaryo gereği sahil güvenlik botları tarafından durdurulan teknede uyuşturucu madde ele geçirildi, 3 kaçakçı yakalandı. Bu sırada manevra yapan iki teknenin çarpışması sonucu bir kaçakçı yaralanıp denize düştü. Ekipler yaralı kaçakçıyı kurtararak kıyıda bekleyen ambulansa bindirdi. Ayrıca bu kısımda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden atlayarak intihar girişiminde bulunan bir kişi için sahil güvenlik ekipleri arama kurtarma faaliyeti başlattı. Arama sonucu bulunan yaralı olarak bulunan kişi, sahil güvenlik botuna alınarak ilk sağlık müdahalesi burada yapıldı.
 
GERÇEK MERMİ KULLANILDI
İkinci aşamada ise yine senaryo gereği istihbarat birimlerince teröristler tarafından kaçırıldığı bilgisi verilen bir yolcu gemisine denizden ve havadan operasyon düzenlendi. Gerçeği aratmayan görüntülerin yaşandığı operasyonda, sahil güvenlik uçakları tarafından yeri tespit edilen gemiye helikopterlerden 'dur'ması için uyarı anonsu yapıldı. 'Dur' ihtarına uymayan teröristlere önce helikopteden gerçek mermilerle uyarı ateşi yapıldı. Ardından Sahil Güvenlik Özel Harekat timinden bir ekip Sahil Güvenlik helikopterinden sarkıtılan halatlarla gemiye indi. Bu sırada, denizden bir sahil güvenlik botu da operasyona destek verdi. 5 terörist etkisiz hale getirildi.
 
FİLM SAHNESİNİ ARATMAYAN SAHNE
Operasyonun bundan sonraki aşamasında ise senaryoya uygun olarak gemide teröristlerce bir el bombası patlatıldı. Patlamanın ardından yangın çıktı, gemiden dumanlar yükseldi. Yangında panik yaşayan bazı yolcular denize atladı. Sahil Güvenlik helikopterinden yine halatla denize inen ekibin bir kazazedeyi kurtardığı anlar film sahnelerini aratmadı. Kazazede başarılı şekilde helikoptere alınarak kurtarıldı.
 
YANAN GEMİ SÖNDÜRÜLDÜ
Ayrıca Sahil Güvenlik uçakları tarafından denizde yüzen kazazedelerin yerinin belirlenmesi için işaret fişeği ve kendilerini kurtarmaları için şişme bot atıldı. Denizdeki 2 kişi, Sahil Güvenlik botları tarafından kurtarıldı. Yanan gemi ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti'ne bağlı gemilerce söndürüldü.
 
DENİZ KİRLİLİĞİNE NEDEN OLAN GEMİLERE YÖNELİK KONROL VE DENETİM
Öte yandan tatbikat kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İstanbul İl Müdürlüğü ekiplerince balıkçı gemilerine kontrol ve denetim yapıldı. Denizde çevre kirliliğine neden olan gemilere Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerince müdahale edilerek cezai işlemler uygulandı.
 
SAHİL GÜVENLİK KOMUTANI'NIN TEŞEKKÜR KONUŞMASI
Tatbikatın sonunda bir konuşma yapan Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, ilk kez gerçekleştirilen tatbikatın başarıyla sona erdiğini belirterek, "Tatbikatın deniz güvenliği ve emniyeti kapsamında görev yapan kurum ve kuruluşların koordinasyonun geliştirilmesinde faydalı olduğu tespit edildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı Ege Denizi'nde göçmen faaliyetlerinde olduğu gibi Türkiye etrafındaki tüm denizlerin daha emniyetli ve daha güvenli hale gelmesi için çalışmalarına devam etmektedir" diye konuştu.