Marmaray'ı, İznik çinileri süsleyecek

Osmanlı döneminde 1902 yılında 2. Abdülhamit Han zamanında Tünel-i Bahri (Tüp Geçit) Projesi adıyla tasarlanan Marmaray Projesi'nde geri sayım başladı.

Marmarayı, İznik çinileri süsleyecek
15 Eylül 2013 Pazar 12:30 tarihinde eklendi, 1.242 kez okundu.

 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılışı gerçekleştirilecek proje kapsamında yapılan istasyonları dünyaya nam salmış İznik çinileri süsleyecek.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bakan Yıldırım'ın, "150 yıllık bir proje. Birisi 1860 yılında Sultan Abdülmecid zamanında yapılmış, ikinci proje 1902 yılında 2. Abdülhamit Han zamanında hazırlanmış. Abdülhamit Han zamanında yapılan proje, aşağı yukarı bugünkü projenin aynısı" diye tanımladığı Marmaray projesi hizmete girmek için gün sayıyor. İstanbul Boğazı'nın iki yakası 11 tüp ile birleştirecek olan Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) projesine İznikli çini ustaları da sanatlarıyla destek oluyor. Marmaray'ın istasyonlarına İznik çinisi eserler yerleştirilecek. Göreve geldikten sonra ilçe gezlireni sürdüren Bursa Valisi Münir Karaloğlu, dünyaca ünlü çinilerin üretildiği İznik ilçesini ziyaret etti. İznik Vakfı'nı ziyaret eden Vali Karaloğlu, bir müjdeyi de kamuoyu ile paylaştı; Marmaray'ın istasyonlarını İznik çinileri süsleyecek.

Ziyaretle ilgili değerlendirmelerini Twitter hesabından kamuoyu ile paylaşan Vali Karaloğlu, "Ustalarımızın sabırla ve özveriye çalıştıklarını gördük. Bir İznik çinisinin hangi meşakkatle üretildiğinide öğrenmiş olduk. Marmarayın istasyonlarını süsleyecek şaheserler Bursa-İznik'ten olacak. Yapılan eserler muhteşem çiniciliği yeniden hayatımıza taşıyacak. Çini Vakfı ve ustalarımıza teşekkür ederiz." dedi.

Vali Karaloğlu, Nilüferhatun imarethanesinin restorasyonu tamamlandığında müze olarak kullanacaklarını açıkladı. Bursa Valisi Münir karaloğlu, İznik'in sembollerinden Yeşil Camii'nin de restorasyona ihtiyacı olduğunu söyledi.


CİHAN