Marmaris Körfezi'nde kirlilik incelemesi

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, Barcelona Sözleşmesiyle koruma altına alınan Posidonia çayırlarının kirlilik durumunu tespit amacıyla inceleme başlatıldı.

Marmaris Körfezinde kirlilik incelemesi
25 Nisan 2015 Cumartesi 18:55 tarihinde eklendi.
İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü Müdürlüğü'nün, Marmaris Belediyesi'nin desteğiyle Marmaris Körfezi ve kıyılarında yürüttüğü incelemenin ardından bir rapor hazırlayacağı bildirildi. 19 - 29 Nisan tarihleri arasında 'Posidonia Oceanica Çayırlarının Tespiti' adı altında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vermek için bugün basın toplantısı düzenlendi. Green Naturel Diomand Otel'de gerçekleştirilen bilgilendirilme toplantısına Marmaris Belediye Başkanı CHP'li Ali Acar, Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek, Büyükşehir Çevre Koruma, Milli Parklar İlçe ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) temsilcileri ile Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan katıldı.
 
Başkan Ali Acar, dalgıçların da görev aldığı incelemeler kapsamında üniversitenin rapor hazırladığını söyleyerek, "Marmaris Körfezi, kapalı bir havuz gibi. Çevresel denge açısından risk taşıyor. İncelemeler sonrası hazırlanacak rapor doğrultusunda üzerimize düşeni yerine getireceğiz. Körfezime sonuna kadar sahip çıkılması, korunmasını önemsiyoruz. Bu konuda kendimizi sorumlu hissediyoruz. Ama tek başına bu mümkün değil. Tüm kurumların, herkesimin de söz konusu sorumluluğu hissetmeye, gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi. 
 
ÇAYIRLARIN SAĞLIK DURUMU GÖZLENDİ
 
Posedion çayırlarının denizaltı ekolojisi açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek, Posedion çayırlarının, Barcelona Sözleşmesi ile Akdeniz Havzası'nda koruma altına alındığını belirtti. Balık çeşitliliğinin ve miktarının azalması, kıyı çizgisi ve plajlarının kaybolması veya hasar görmesi açısından konunun önemine dikkat çeken Yüksek, Marmaris Körfezi'nde 10 kişilik ekiple, dalgıç desteğiyle yaptıkları incelemelerde Posedion çayırlarının yayılımı, yoğunluğu ve sağlık durumunu gözlemleyerek kayıt aldıklarını vurguladı. Yüksek, elde ettikleri verileri, İstanbul'da analiz ettikten sonra hazırlayacakları raporu Marmaris Belediyesi'ne sunacaklarını da ifade etti. 
 
Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan ise, yürütülen çalışmalar hakkında şöyle konuştu: "Her zaman olduğu gibi çevre adına yapılacak her türlü girişimin yanında ve destekçisi oluruz. Bilim adamlarımızın söz konusu çalışmaların başladığı günü kurtuluşun başlangıcı olarak görüyoruz. Bu kapsamda bizler de elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz" dedi.