Mars gölünde yaşam izleri

Curiosity, Kızıl Gezegen’de keşfettiği antik gölün bir zamanlar yaşam barındırmış olabileceğini öne süren bulgular elde etti. Bilim insanları, antik gölün tam 3.7 milyar yıl önce yaşama tanık olduğunu düşünüyor.

Mars gölünde yaşam izleri
10 Aralık 2013 Salı 11:57 tarihinde eklendi, 2.775 kez okundu.
Kızıl Gezegen’de 1,5 yıldır keşif yapan Curiosity, incelediği antik Mars gölü hakkında önemli bilgiler sundu. Bilim insanları, antik gölün 3.7 milyar yıl önce tatlı su içerdiğini tahmin ediyor. Bu tarih, Mars’ın yaşama tanık olduğu düşünülen zaman diliminden çok daha eski tarihlere işaret ediyor.
 
Basına açıklama yapan Curiosity ekibinin başındaki isim John Grotzinger, ‘antik gölün Dünya’dakilere çok benzediğini’ belirtti. California Teknoloji Enstitüsü’nde görevli olan Grotzinger, “Dağlardan gelen akıntıların beslediği bir alüvyon yelpazesiyle oluşan su birikintisi söz konusu. Bu oluşum ABD’nin batısındaki en son buzul dönemde yaşananlardan farksız olmamalı” ifadesini kullandı.
 
Grotzinger’in benzerlik gösterdiği Last Glacial Maximum (LGM) dönemi, buzulların Dünya’da en fazla yer kapladıkları zaman olan 26-19 bin yıl öncesini temsil ediyor.
 
MARS YAŞAM GÖRDÜ MÜ?
Curiosity’nin iniş yaptığı ve görev boyunca keşiflerde bulunacağı Gale Krateri’nde bulunan antik göl, bir zamanlar kraterin 154 kilometre genişliğinde bir bölgesini kaplıyordu.
 
Curiosity, Mart ayında kayalık Sarıbıçak Körfezi (Yellowknife Bay) bölgesinde yaptığı deneylerde Mars’ın bir zamanlar mikrobiyolojik yaşama tanık olduğuna dair bulgu elde etmişti. 2 milyar dolarlık nükleer laboratuvar, antik gölde yaptığı araştırmalarda, elde ettiği bulguları daha da güçlendirdi.
 
Science dergisinde dün yayımlanan araştırmaya göre, Sarıbıçak Körfezi’nde durgun suda oluştuğu bilinen tortul kayalardan alınan numunelerin, tatlı su göllerindeki çökeltilerde oluşan kil mineralleri içerdiği belirtildi. Curiosity, kayalardan sondaj yaparak ve lazer atışıyla elde ettiği numunelerde, hayat için en önemli yapı taşlarını oluşturan elementlerden sülfür, nitrojen, hidrojen, oksijen, fosfor ve karbona rastladı.

NTV