Mars'ı hiç böyle görmediniz!

Kızıl gezegen Mars'tan gelen çok sayıda fotoğraf görmüş olabilirsiniz; ancak bu kez Mars'ın en detaylı haritası yayınlandı

Marsı hiç böyle görmediniz!
24 Temmuz 2014 Perşembe 11:14 tarihinde eklendi, 6.155 kez okundu.
"The US Geological Survey"in görevi, sadece A.B.D.'yi veya Dünya 'yı haritalamak ile bitmiyor. Ajansın elinden çıkan son harita, Mars'ın detaylı bir jeolojik haritası. Haritanın çizilmesi için ise, şu ana dek Mars üzerinde yapılan incelemelerin tamamı kullanılmış durumda. Bu yüzden de Kırmızı Gezegen'in sahip olduğumuz en detaylı haritası olarak biliniyor.
 
Haritanın açıklama kısmında ise, bu haritanın Mars'ın jeolojik değerleri ve yeryüzü şekilleri hakkında, Viking Orbiters zamanından beri toplanmış olan veriler yardımı ile zaman içerisindeki değişimin gösterildiği söyleniyor.
 
Haritayı bedava bir şekilde internet üzerinden bilgisayarınıza yüklemeniz mümkün. İstediğiniz şekilde Mars'ın bütün çukurlarını, tepelerini görebiliyorsunuz. Hatta detaylara girerek (jeoloji ile bir miktar ilgiliyseniz) gezegenin yaşadığı değişimleri incelemeniz de mümkün.
 
Ayrıca, tepeleri ve çukurları ile "Late Amazonion" kutup birimi ve göreceli olarak düzgün çıkıntıları ile "Early Hesperian" dağlık birimi ile ilgili pek çok bilgiyi de bulabilmektesiniz. Bu harita ile, Mars'ı incelemekte olan NASA'nın Curiosity aracının karşısına çıkan bölgeler hakkında bilgi sahibi olmanız mümkün. Ayrıca, yine bu harita sayesinde, NASA'nın Mars hakkında verdiği bilgileri karşılaştırarak, daha geniş bir algı çerçevesine de sahip olabiliyorsunuz.
 
Başka bir deyiş ile, USGS'nin Mars jeolojik haritası, pek çok farklı gruba hitap eder konumda. Uzay hayranları, harita sevdalıları, uzaylıların nerelerde saklanıyor olabileceğini bulmaya çalışanlar için bu harita, elde bulunabilecek en iyi kaynaklardan biri. "Mars One" finalistleri için ise haritanın önemi biraz daha büyük olabilir. Bu harita sayesinde, Mars One finalistleri, gelecekteki potansiyel evlerine şimdiden bakma imkanını bulabiliyorlar. Ayrıca, Curiosity'nin iniş yaptığı bölge,  gelecekte önemli bir turist merkezi olabilir gibi gözüküyor. (Radikal)