Mars'taki ilk temizliğini yaptı

Mars keşif aracı Curiosity, alışılmışın dışında araştırma yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Yaptığı araştırmalarda farklı prosedürler izleyen Curiosity, inceleyeceği bir kayanın üzerindeki kumu temizleyerek bir ilke daha imza attı.

Marstaki ilk temizliğini yaptı
10 Ocak 2013 Perşembe 10:44 tarihinde eklendi, 1.404 kez okundu.

 

Mars’a Ağustos 2012’de gönderilen Curiosity uzay aracı, Kızıl Gezegen’de topladığı kaya ve kum örneklerini deney cihazları sayesinde analiz edebiliyor.
 
Mars’a bu ay başında başarılı bir iniş yapan Curiosity keşif aracı, indiği bölgenin detaylı fotoğraflarını Dünya’ya göndermeye başladı.
 
Robotik kolunu test eden Curiosity, bu esnada kendisini de fotoğraflayarak kamerasını deniyor.
 
Mars’a gönderilen en gelişmiş keşif aracı olan Curiosity, Kızıl Gezegen’de ilklere imza atmaya doymuyor. Curiosity, ilk kez fırçasını kullanarak inceleyeceği bir kayanın üzerindeki kumu temizledi.
 
NASA, ‘Dust Removal Tool’, yani ‘Kum Temizleme Aleti’nin, motorlu, dikenli bir yüzeye sahip telden yapılmış bir donanım olduğunu belirtti. Fırçanın, kayaların daha kapsamlı analizlerinde kullanılmak için düşünüldüğü belirtildi.
 
Curiosity, kayalar üzerinde kimyasal analiz gerçekleştirmek için APSX (Alfa Parçacık X-ray Spektrometresi) ve MAHLI (Mars El Lens Görüntüleyicisi) cihazlarını kullanıyor. Her ikisi de Curisoity’nin kulesinde bulunan bu cihazların kayalara ateşlediği X-ray ve lazer ışınları, kayaların kimyasal yapıların açığa çıkmasını sağlıyor. Robotik kol aracılığıyla kullanılan fırça, bundan böyle XPSA ve MAHLI’ye analizlerde kolaylık sağlayacak.
 
BİR SONRAKİ DENEY: KAYA KIRMAK
 
NASA, yaptığı açıklamada, Kum Temizleme Aleti’nin ilk kez kullanılması için hedef seçerken çok dikkatli davrandıklarını, seçilen kayaya da ‘Ekwir_1’ adını verdiklerini belirtti.
 
NASA, Ekwir_1 kayasının ‘Sarıbıçak Körfezi’ adı verilen mevcut araştırma bölgesinde bulunduğunu belirtirken, Curiosity’nin ‘çekiçle kaya kırma’ girişiminin de birkaç hafta içinde gerçekleştirileceğini açıkladı.
 
Basına açıklama yapan NASA’nın California’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’ndan Diana Trujillo, “En optimal hedefi seçmek istedik... Donanıma yakın olacak ve bozulmaları için risk oluşturmayacak bir hedef aradık. Ekwir_1’de elde ettiğimiz sonuçlar kesinlikle iyi görünüyor” dedi.
 
Kum Temizleme Aleti, New York merkezli Honeybee Robotics şirketi tarafından üretildi. Şirket, 2004’te Mars’a inen ikiz keşif araçları Spirit ve Oppurtunity için de kaya yüzeyi temizlemeye yarayan tel fırçalar geliştirmişti.
 
Noel tatilini Sarıbıçak Körfezi’nde geçiren Curiosity, 3 Ocak’ta 3 metre yol alarak ‘Yılan Nehri’ adı verilen bir kaya parçasına doğru hareket etti. Curiosity, en son hareketiyle, Mars’a indiği Ağustos 2012’den bu yana 700 metre mesafe kat etmiş oldu.(ntvmsnbc)