MASİAD yüzünü Afrika'ya çevirdi

Tuskon Konfederasyonu'na bağlı Ege Ve Batı Akdeniz Sanayici Ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) üyesi Manisa Sanayi ve İşadamları Derneği (MASİAD), Afrika ülkelerine yatırım için atağa geçti.

MASİAD yüzünü Afrikaya çevirdi
02 Ekim 2013 Çarşamba 19:50 tarihinde eklendi.
MASİAD Başkanı Muhittin Çalımcı, 7 ana sektörde faaliyet gösteren 360 üyeleri olduğunu ve Ortadoğu ile Avrupa ülkeleri yerine Afrika ülkelerini yatırıma yönlendirdiklerini belirterek Fas, Cezayir, Tunus, Mozambik, Sudan, Angola, Somali ve Mısır'da yatırım fırsatlarını incelediklerini söyledi.

Afrika ülkelerine iş gezileri düzenleyen Dernek Başkanı Çalımcı, "Afrika'da büyük bir boşluk var. Müslüman devletlerin Afrika'da iş yapmadıklarını gördük. Aslında bizlerin bu ülkelerde iş yapması çok kolay. Yüzümüzü Afrika'ya çevirdik, orada yatırımlarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Afrika'da müthiş derecede iş olanakları var" dedi.
 
YATIRIMLAR BAŞLADI
 
Afrika ülkelerine düzenlenen iş gezilerinin ardından yatırımların başladığını açıklayan Çalımcı, özellikle inşaat alanında yatırım yapıldığını vurguladı. Sudan'da mıcır fabrikası, Cezayir'de çelik hasır fabrikası kurulma aşamasının tamamlandığını bildiren Çalımcı, Mısır'da Mayıs ayında 5 milyon dolarlık iş anlaşmasının yapıldığını ancak ülkedeki iç karışıklıktan dolayı yatırımın ertelendiğini açıkladı.

Çalımcı, "Afrika ülkelerine sadece mal satmak değil oralarda yatırım yapmayı hedefliyoruz. Buralara mutlaka gidip yatırım yapmamız lazım. Manisalı işadamlarımıza yatırım fırsatlarını göstermek için çalışıyoruz" diye konuştu.
 
İhracat konusunda Manisalı işadamlarının atak olmadığından yakınarak özeleştiri yapan Çalımcı, "Manisalılar olarak ihracat yapmayı bilmiyoruz. Buradan sadece organize sanayideki büyük firmalar ihracatlarını yapıyorlar. Onlarda zaten Manisa firması değil. Ama zamanla öğreniyoruz" dedi.
 
BÜYÜK TEZAT
 
Manisa'nın yıllık 4.5 milyon dolarlık bir ihracat hacmiyle Türkiye'de 7'nci sırada yer aldığını, kentteki işsizlik oranın da yüzde 4,5 olduğuna dikkat çeken Çalımcı, bu kadar olumlu faktörün arasında sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi açısından 23'üncü sırada yer almasının yakışmadığını söyledi.

Bunun büyük bir tezat olduğunu ileri süren Çalımcı, Manisa'nın bu denklemi çözmeden hiçbir yere varamayacağını savundu. 

DHA