Master Chef RTÜK'ü kızdırdı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, ''Master Chef Türkiye'' adlı yarışma programında jüri üyelerinin yarışmacıları aşağılayan ifadeleri nedeniyle, Show TV'ye oy birliğiyle uyarı cezası verdi.

Master Chef RTÜKü kızdırdı
11 Mayıs 2011 Çarşamba 10:25 tarihinde eklendi, 3.378 kez okundu.

 

Üst Kuruldan yapılan yazılı açıklamaya göre, kurul 21 Nisan'daki toplantısında, Show TV'de yayınlanan Master Chef Türkiye adlı yarışma programıyla ilgili uzman raporunu değerlendirdi. 
     
Yayın hizmetlerinin insan onuruna saygılı olma ilkesine aykırı olamayacağı, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremeyeceğine ilişkin yayın ilkesinin ihlal edildiği gerekçesiyle, kanala uyarı cezası verilmesi kararlaştırıldı. 
     
Uzman raporunda, yarışmanın 18 Mart'ta yayınlanan bölümünde jüri üyelerinden Batuhan Piatti Zeynioğlu'nun, yarışmacılara yönelik söylediği, "Eğer kendinizi emin hissetmiyorsanız, burada bir şeyler yapamayacağınıza inanıyorsanız rica edeyim defolun gidin buradan. Eğer hazır değilseniz, kendinizi kötü hissediyorsanız basın gidin buradan" şeklindeki ifadelerine yer verildi. 
     
Ayrıca, Zeynioğlu tüm yarışmacıların yemeklerini "iğrenç" olarak nitelendirdiği ve tezgahın başında yemeğini hazırlayan bir yarışmacıyı "antipatiksin, her şeye maydanozsun abicim. Yemeğini yap hadi konuşma be" diyerek azarladığı, daha sonra yarışmacıya elindeki maydanozu fırlattığı tespit edildi. 
     
Başka bir yarışmacının yaptığı yemeği tadarlarken jüri üyelerinden Murat Bozok'un, yemek için "Köpeğime mama versem daha güzel bir prezantasyon olurdu" diyerek aşağıladığı ve yarışmacının da bu değerlendirmenin çok ağır olduğunu söyleyerek mekanı terk ettiğine de uzman raporunda değinildi. 
     
Raporda, jüri üyelerinin yarışmacılara yönelik tavırları nedeniyle, 6112 Sayılı Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde yer alan "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" ilkesinin ihlal edildiği görüşüne yer verildi.