"Matem hepimizin matemidir"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Muharrem ayındaki matemin herkesin matemi olduğunu, geçmiş yıllarda yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için herkese büyük görevler düştüğünü söyledi.

Matem hepimizin matemidir
16 Kasım 2013 Cumartesi 20:58 tarihinde eklendi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay İl Müftülüğü tarafından verilen Muharrem İftarına katıldı. Bazı temaslarda bulunmak ve açılışlara katılmak üzere Hatay'a gelen Bakan Ergin ve Ergün kentteki kanaat önderleri ve 3 semavi din temsilcilerinin de bulunduğu sofrada dua etti.

Bakan Ergin şöyle konuştu: "Muharrem'in bugün bize düşündürmesi gereken şey geçmişteki yaşananları adlederek, vehmederek ve fehmederek anlayarak bundan sonra benzer sıkıntıların yaşanmaması için kendi adımlarımızı buna göre atmamızda çok büyük yarar olacaktır.

Herbirimiz kainatın mikro ölçeğinde temsilcisiyiz yaratıcı kudretin. Ve kuluna hizmet etmek onu Yaratan'a hizmet etmektir. Yine kuluna zulmetmek onu Yaratan'a saygısızlık etmektir. Bu açıdan insanı yaşat ki devlet yaşasın diyen o kadim medeniyet anlayışımızın eseri olarak birbirimize karşı üzerimizde hakkımız var.

İnsan olmanın getirdiği gerektirdiği saygıyı hürmeti göstermek zorundayım o saygıyı beklemeye hakkım var benim. Muharrem ayındaki matem hepimizin matemi. Hüzün, keder hepimizin hüzün ve kederi.

Bu ayın geçmişte yaşatmış olduğu üzüntülerin günümüzde ve gelecekte yaşamamak adına Muharremde yaşanan Kerbela'da yaşanan facianın günümüzde farklı versiyonlarının yaşanmaması adına birbirimizi Allah için sevmek ve kardeşçe muamele etmek sevgimizi bölüşmek paylaşmak durumundayız. Tarih ve yaşadıklarımızdan ders alır isek tarihte yaşanmış olan acılar tekerrür etmez."

BAKAN ERGÜN: HÜRMETE LAYIK BİR AYDAYIZ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de hürmete layık bir ay olan Muharrem ayının kültürümüzde ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Muharrem ayında acı ve hüznünde yaşandığını kaydeden Ergün, "Bu acıyı hepimiz derinden yaşıyoruz." dedi.

Anadolu topraklarında bu acıyı yaşatanların 'Yezit' olarak kötülükle anıldığının da altını çizen Ergün, "Hürmete gerçekten layık olan bir aydayız. Onun için Muharrem ayının bizim inancımızda kültürümüzde aytı bir yeri ve değeri vardır. Aynı ay içerisinde büyük bir acı ve hüzün içerisindeyiz aynı zamanda. Çünkü hiç olmaması gereken bir ayda hiç olmaması gereken acı olayları yaşadığımız bir ay.

Ehli Beyt'in çok acımasızca çok zalimane bir şekilde katledildiği bir ay. Bunun acısını bu mübarek ayda hepimiz derinden yaşıyoruz. Ve bu topraklarda Anadolu topraklarında bu acıyı yaşatanların bu zülmü yapanların adı kötülüklerle birlikte anılmaktadır. Bu topraklarda nerede bir kötülük olsa 'O Yezidin, Yezitlerin işidir' diye anılır.

Ama Ehli Beyt'in adı hele bunun aldı Ali, Hasan ve Hüseyin ise artık herkes o isimler yücelsin diye çocuklarına o isimlerden birisini verir. Bunun Alevisi, Sunnisi, Şiisi yoktur. Ali hepsinin Ali'sidir, Ve yüce Peygamberimiz hepimizin Peygamberidir.

Onun için şu muharrem ayını tarihte olan bu acı hadiseleri de gözümüzün önüne getirerek adımızın asla kötülüklerle anılmasını istemeyerek, hayatımıza yön veren bir ay olarak değerlendirmemiz gerekir. Ve asla ve asla zalimin övülmediği ve sevilmediği bir coğrafyada yaşıyoruz. Ama mazlumun yanında olunan ve isminin her zaman yüceltildiği bir coğrafyada yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

İftara katılan Semavi din temsilcileri ve kanaat önderleri de kısa birer konuşma yaparak Hatay'da sevgi,barış ve kardeşlik ortamını tüm dünyaya örnek olması gerektiğinin altını çizdi.

İftara Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Antakya Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Can Delüller, Alevi Cemaati Kanaat Önderi Nasreddin Eskiocak, Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, Katolik Kilisesi Ruhani Resisi Domenico Bertogli, Antakya Protestan Kilisesi Papazı Yakup Cheng olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Muharrem iftarı okunan dua ile son buldu.


CİHAN