Mavi dil hastalığı hakkında soru önergesi

Manisa'nın Yunusemre ilçesi Yuntdağı bölgesinde, küçükbaş hayvanlarda yaklaşık iki ay önce ortaya çıkan "mavi dil" hastalığıyla ilgili olarak CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

Mavi dil hastalığı hakkında soru önergesi
24 Ekim 2014 Cuma 14:23 tarihinde eklendi.

Bölge halkını ziyaret eden ve besicilerle görüşen Özel, iki aydan bu yana devam eden hayvan ölümleriyle ilgili olarak yetkilileri uyardı.

Özellikle koyunlarda görülen mavi dil, sineklerle nakledilen viral bir hastalık. Manisa’da 1999 yılında da görülmüş, o dönemde 5 bine yakın hayvan telef olmuştu. Son iki ayda yeniden ortaya çıkan hastalık sebebiyle yüzlerce koyunu telef olan besicilerin sıkıntısını yerinde inceleyen Milletvekili Özel, Meclis’e bir soru önergesi verdi. Yunusemre Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün aldığı kan örneklerinin tahlil sonucunda koyunlarda mavi dil hastalığının kesinleştiğini söyleyen Özel, önlem alınmadığı için telefler yaşandığını iddia etti. Özgür Özel, “Hayvancılıkla geçinen köylüyü zor durumda bırakan, çok kötü bir hastalık. Ağustos ayından itibaren de hayvanlar birer ikişer hastalanmaya başlamışlar. İlçe Tarım Müdürlüğü'nün alarma geçmesi ve hızlı bir şekilde bütün sürüleri aşılaması gerekirken şimdiye kadar hiçbir önlem alınmamış. Eğer biraz daha geç kalınırsa bölgede 1 milyon küçükbaş hayvan tehdit altında olacak. Aşı özel sektörde bulunamıyor, sadece devletin elinde aşı var. Bu konuda zafiyet olduğu iddia ediliyor. Konuyla ilgili bir soru önergesi verdim. Şimdi bakanlıktan sorularımıza yanıt vermesini bekliyoruz ama bunun da ötesinde şu anda aşılama yapılmadığı için hastalık hızla yayılıyor. Bazı sürülerin yüzde 10'u kaybedilmiş durumda ama teşhis iki ay sonra koyulmuş. Çok fazla hayvan tehdit altında. Kurban Bayramı sırasında bu hastalığın Tarım Bakanlığı tarafından bilerek gizlendiği konusunda ağır şüpheler var. Şu anda sağlıklı hayvanların hızla aşılanması gerekiyor. Bütün geçimi hayvancılık olan köylüler için devletin hızlı bir şekilde, ölen hayvanlara karşılık bir tazminat sistemini hayata geçirmesi gerekiyor. Bakanlığı bunun için hızlı hareket etmeye davet ediyoruz.” dedi. 


CİHAN