Meclis böylesini ilk kez görecek

TBMM, yeni döneme belirsizlikler içinde başlıyor. Gözler tutuklu vekiller ile ilgili yargı cephesinden gelecek kararlarda. Yemin töreni saat 15.00'te başlıyor

Meclis böylesini ilk kez görecek
28 Haziran 2011 Salı 08:44 tarihinde eklendi.

 

Büyük bir katılım oranıyla gerçekleşen ve bu kez halkın verdiği oyların yüzde 95’ini temsil etme şansını yakalayan seçimlerden sonra oluşan yeni TBMM’nin 24. dönemi, Türk siyasi tarihinde benzeri görülmemiş bir yemin törenine sahne olacak. 
 
BDP destekli bağımsız aday Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesi, Ergenokon ve Balyoz davalarının tutuklu sanıkları Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Engin Alan’ın da mahkemeler tarafından tahliye edilmemesi nedeniyle törene “boykotlar” damga vuracak. 
 
AK PARTİ VE MHP TAM KADRO GELİYOR 
 
BDP destekli 30 bağımsız isim Meclis’e gelmeyecek. İki vekili yemin edemeyen CHP’de ise son anda bir değişiklik olmazsa, “Meclis’e gelme ancak toplu olarak yemin etmeme” eğilimi ağırlık taşıyor. Ak Parti ve MHP ise yemin töreninde tam kadro yerini alacak.
 
Mevzuata göre, törende tüm vekillerin ismi tek tek okunduğundan, cezaevindeki milletvekillerinin isimlerinin okunup okunmayacağı konusu bürokratlar tarafından ele alındı. Yapılan görüşmede mahkemenin milletvekillerini Meclis’e göndermeyeceğini bildirdiği, ancak “alkış” gibi tepkilere yol açsa da isimlerin okunabileceği belirtildi. İnisiyatif TBMM’ye Başkanlık yapacak olan Oktay Ekşi’ye bırakılırken, isimlerin okunması yönünde eğilim sergilendiği bildirildi. Buna göre, Haberal ve Balbay ile MHP’den Engin Alan ve KCK davasından yargılanan 5 milletvekilinin ismi de okunacak.
 
BDP BOYKOT EDECEK 
 
BDP, YSK’nın milletvekilliğini düşürdüğü Dicle’nin durumuna ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı itiraz ve hukuki mücadele sonuçlanıncaya ve KCK sanığı vekiller tahliye edilene kadar TBMM’ye gelmeme tavrını sürdürüyor. Açılışa gelmeyecek olan BDP destekli bağımsızlar, yemin töreninde de yer almayacak. Bağımsızların partiye katılmaları ve TBMM’de grup oluşturmaları henüz gerçekleşmediği için BDP’nin Başkanlık Divanı ve komisyonlardaki temsili de gerçekleşmeyecek. Böylece BDP TBMM’deki faaliyetlerin hiç birinde yer alamayacak.
 
CHP GELİP YEMİN ETMEYECEK 
 
 
Balbay ve Haberal’ın tahliye edilmemelerine sert tepki gösteren CHP ise farklı bir yol izlemeye hazırlanıyor. Tören için Genel Kurul salonuna gelecek olan CHP’lilerin,  tepki olarak yemin etmemeyi planlıyor. CHP, son tavrını bugün gerçekleştirilecek MYK’da belirleyecek.
 
CUMHURBAŞKANI GÜL KATILIYOR
 
Ak Parti ile cezaevindeki milletvekillerinin tutukluluk halinin devamına en sert tepkiyi göstermesine rağmen “önce ülkem“ anlayışını savunan MHP, Meclis’e tam kadro gelerek yemin edecek. Cumhurbaşkanı Gül’ün de, törene katılacağı açıklandı. Gül, 1999’dan bu yana, yemin törenine katılacak ilk cumhurbaşkanı olacak.  Törene Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının katılmaları da bekleniyor.
 
GEÇİCİ DİVAN'DA TATBİKAT
 
Genel Kurul, bugün saat 15.00’te toplanacak. 24. dönemin ilk bileşiminde, milletvekilleri andiçecek. Geçici başkanlık görevini, “en yaşlı üye” sıfatıyla üstlenecek olan CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’ye genç vekiller geçici katip üye olarak eşlik edecek. 
 
Dün Genel Kurul’da, Geçici Divan’da yer alacak isimlere yemin töreninde nasıl hareket edeceklerine ilişkin tatbikat yaptırıldı.

Milliyet