Meclis'te Atatürk tartışması!

Altan Tan’ın 'Kimse sevmek zorunda da değil' sözleri tartışma yarattı

Mecliste Atatürk tartışması!
16 Ekim 2012 Salı 10:06 tarihinde eklendi, 1.196 kez okundu.

Büyükşehir tasarısının görüşüldüğü komisyonda yine BDP’li Önder’le İçişleri Bakanı Şahin atıştı. Önder, kendisine “Çevir kazı yanmasın” diyen İçişleri Bakanı’na “Benim adım İdris Naim Şahin mi?” diye yanıt verdi

 
13 ili büyükşehir kapsamına alan yasa tasarısının görüşüldüğü TBMM İçişleri Komisyonu’nda İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder arasında sert tartışmalar yaşandı.
 
BDP’li Önder, tasarının ”insan fıtratına, ortak iyilik kavramına uygun olmadığını” öne sürerek, ”Muhalefeti bu düzenlemeye karşı dikmek için illa ’Kürtler bundan fayda görecek’ demek lazım. Bu nasıl diken batmasıdır, Kürdün bu ülkede Hereke halısı kadar kıymeti yok mudur?” dedi.
 
Önder, sözlerine bazı milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine, ”Ben sizi dinledim, tartışacaksak kim istiyorsa ayağa kalksın tartışalım. Ben bir kişiye müdahale ettim mi” karşılığını verdi. Önder, İçişleri Bakanı Şahin’in “Onlar sizin gibi değil; daha sakin..” sözlerine, “Benim sizden ders almaya hiç ihtiyacım yok. Sizin Başbakanınız ‘öfke de bir belagat sanatıdır’ diyor. Git, yiğitsen ona söyle” karşılığın verdi.
 
Şahin’in ”zaman zaman” demesine Önder, “Sen o kadar kabadayıysan, yüreğin yetiyorsa, Başbakan’a ’bu kadar öfkeli konuşma’ de. Diyebilir misin, diyemezsin. Onun için kabadayılığı bize yapma. Herkes gitsin kendi bulunduğu yerde yapsın veya tutarlı olmak gibi bir derdiniz olsun” diye konuştu.
 
İçişleri Bakanı Şahin’in ”Kürtler bizim kardeşimiz” sözüne karşı Önder, ”Bu ’Kürtler bizim kardeşimiz’ lafı kibrin en vücut bulmuş halidir. Hele bir kere de ki ‘bizim abimizdir’” karşılığını verdi.
 
Şahin ise Önder’e ’Abimizdir. Kardeş; küçüğü de büyüğü de kapsar” dedi. ”Kardeşimiz” lafıyla hiçbir yere varılamayacağını ileri süren Önder, ”En büyük savaşlar kardeşler arasında çıkmış, eşitimiz diyeceksin Sayın İçişleri Bakanı. Tarihi dinleyeceksin. Tarih şuuru sende olsaydı böyle konuşmazdın. Demokrasi bunun için güzeldir. Adıyamanlı biri gelmiş İçişleri Bakanına tarih dersi veriyor” diye konuştu.
 
Önder’in, Atatürk’ün ”yüzyılın gördüğü en büyük dehalardan biri, en kıymetli insanlardan birisi” olduğunu söylemesi üzerine Bakan Şahin, ”Çevir kazı yanmasın” dedi. Önder, Bakan’a, ”Benim adım İdris Naim mi? Çevir kazı yanmasın ise Emniyet Müdürü’ne sahip çıksaydın. Bak iki günde nasıl başınız bir tarafa, bedeniniz bir tarafa gitti. Atatürk’ü sevmek, onu doğru yere oturtmaktır” dedi.
 
Bu sırada BDP’li Altan Tan ”Kimse sevmek zorunda da değil. Sever sever, sevmez sevmez” dedi. Bu sözlere MHP’li milletvekilleri, ”Sayın Başkan müdahale edin, Atatürk’e hakaret ediyor. Atatürk’ü sevmiyorsa çıkacak dışarı” diyerek tepki gösterdi. MHP’li Nevzat Korkmaz, ”Senin gramın nedir? Atatürk’e hakaret edeceksen çık dışarı. Eliniz kanlı, diliniz kanlı, sen Atatürk’e laf söyleyecek adam mısın?” diye bağırdı. Önder, kimsenin Atatürk’e hakaret etmediğini, kimsenin kendilerine terbiye dersi veremeyeceğini belirterek, ”Sevdalık iki baştan olur. Falancayı seveceksin, filancaya söveceksin, böyle bir şey yok” dedi.
 
“İkisi de bir fani”
 
Önder’in, ”Atatürk bu milletin en yüce değeridir. Sen böyle düşünüyor olabilirsin, ben de böyle düşünmem. Bunun için niye insanlığın Kabe’sini terk edeyim. Ben, ’Marks insanlığın en yüce değeridir. Bunu idrak etmeyenin burada durmaya hakkı yoktur’ desem ne kadar ciddiye alınırsa ben de o kadar ciddiye alırım” sözlerine Korkmaz ve MHP’liler “Marks ile Atatürk’ü karşılaştırıyor” diye itiraz etti. Önder ise “İkisi de bir fanidir. İnsandır” dedi.
 
”Kimsenin hoşgörü manifestosunu bilmek durumunda değilim, genel kabul gören değerler de umurumda değil” diyen Önder’e, salonu terkeden Korkmaz, ”Hala artistlik yapmaya devam ediyorsun. Seni önce terbiyeye davet ediyorum” karşılığını verdi.
 
Önder, konuşmasının kısıtlandığını belirterek, konuşma hakkı sağlanıncaya kadar konuşmayacağını söyledi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır’ın, ”devletin bakanına da saygılı ol” demesine Önder, ”İnsana ‘dolap beygiri’ diyen birine daha fazla saygı beklemeyin. Bakansa bakanlığını bilsin. Kimse bize parmak sallayamaz” dedi.
 
“Sen şımartıyorsun”
 
Komisyon Başkanı Güler, tartışmaların sürmesi üzerine birleşime ara verdi. Tartışma verilen arada da sürdü. Verilen arada BDP’li Önder dışarı çıkarken, MHP’li milletvekilleri Bakan Şahin’e bağırarak, “Bunları sen şımartıyorsun. Sizin yüzünüzden bu hale gedi” diye bağırdılar.
 
Bakan Şahin ile MHP’liler arasında bir süre tartışma yaşanırken, daha sonra MHP’li Lütfü Türkkan CHP’lilere “Neden itiraz etmiyorsunuz?” diyerek çıkıştı. Tartışma dah sonra CHP ve MHP’liler arasında sürdü. Aranın ardından konuşmasını sürdüren Önder, ”İncittiğim vekiller olduysa özür dilerim” dedi.

Vatan Gazetesi