Meclis'te bina tartışması

TBMM Genel kurulu'nda, MHP grubunun, Atatürk Orman Çiftliği'nin SİT derecesinin düşürülmesine dair araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi görüşmelerinde, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile CHP ve MHP'nin Genel Merkez binaları tartışma konusu oldu.

Mecliste bina tartışması
27 Kasım 2014 Perşembe 20:03 tarihinde eklendi.
Öneri hakkında MHP adına Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz söz aldı. Yılmaz, "Beyaz Saray ne kadarmış biliyor musunuz? 132 odalı ve 5 dönüm. Bizim bu sarayın olduğu yer ne kadar? 460 dönüm ve bin odalı yani Amerika'daki Beyaz Saray'dan 72 kat daha büyük. Şimdi, bizim dünyadaki itibarımız 7 kat daha mı ilerledi? İngiltere'deki Kraliyet Sarayı'ndan 7 kat daha büyük, daha mı ilerledi? Almanya Başbakanı Merkel'in Başkanlık konutundan 2 bin kat, Almanya'dan 2 bin kat daha mı bizim itibarımız ilerledi? Bakın, Türkiye işsizlikle boğuşuyor, Türkiye yoksullukla boğuşuyor. Bunlarla neler yapılabilir kısaca söylüyorum. 400 yataklı 28 hastane yapılabilir, her ile 8 adet okul olmak üzere 700 okul yapılabilir. 1 milyon 700 bin işçinin ücreti ödenebilir, 500 bin öğrencinin yıllık maliyeti karşılanır,  4 bin 500 yaşam odası yapılabilir, 80 bin girişimciye destek sağlanabilir, memur, işçi ve emekliye yüzde 2 ilave zam yapılabilir.  Şimdi, birileri 1 katrilyon 400 trilyonluk bu saraylarda, bin odalı saraylarda hamamıyla oturabilir ama birileri sıvası bile olmayan, Recep amca ile Ayşe teyze yırtık lastik ayakkabıyla dolaşıyor sizin yeni Türkiye'nizde" dedi.
 
MUHTEŞEM BİR BİNA
 
AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Femhi Kinay, ""Öncelikle, görüştüğümüz konu Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılan Başkanlık hizmet binası olarak yapılmış ve Cumhurbaşkanımız tarafından da kullanılan Türkiye'nin ve Ankara'nın değerine değer katan muhteşem bir bina" dedi.
 
GENEL MERKEZİN ÜZERİNE HELİKOPTER İNİYOR
 
Öneri hakkında söz alan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç , şunları söyledi:
 
"Şimdi, Cumhurbaşkanlığı sarayını sanki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi mülküymüş gibi, kendine saray yapıyormuş gibi bir algı yönetim içerisindesiniz. Bu, devletin malıdır, milletin malıdır, bu ülkenin mülküdür. Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanımızın şahsi malı değildir. Bunu millet bu şekilde biliyor. Neden tutmayacak bu çamurlarınız? Çünkü, Cumhurbaşkanlığı sarayını eleştiren sizler, Gezi olaylarında sadece faiz artışından bu milletin sırtına 18,5 milyar doları yüklemediniz mi? Cumhurbaşkanlığı sarayını eleştiren sizler, 21 tane bankanın batmasına ve bu ülkeye 232 milyar lira olarak fatura ettirmediniz mi? Cumhurbaşkanlığı sarayını eleştiren sizler, bir gecede doları 600'den 1.200'e çıkarıp gecelik 5 bin, 7 bin faizle. Bu ülkenin insanını bir gecede fakirleştirmediniz mi? 3,5  yıl iktidar oldunuz, koalisyonun bir ortağı oldunuz, 3,5 yılda Milliyetçi Hareket Partisine Genel Merkez yaptınız. Genel Merkezin üzerine helikopter iniyor, helikopter. 3,5 yıllık iktidarınızda keşke devlete böyle görkemli binalar yapsaydınız. Hastaneler yapsaydınız, AK Parti'nin yaptığı gibi okullar yapsaydınız, üniversiteler yapsaydınız. Barajlar yapsaydınız, denizin altından tüneller yapsaydınız.Dünyanın en büyük havaalanını inşa etmeye başlasaydınız.Dünyanın en büyük köprülerini yapsaydınız. Kendinize Genel Merkez yaptınız, üzerine de helikopter pisti yaptınız, bunu millet çok iyi biliyor. Cumhuriyet Halk Partisin Genel Merkezi de sizden aşağı değil. Şöyle bir baktığınız zaman, oval ofis tarzı mimariler dikkat çekiyor.AK Parti millete hizmet eder, millet için çalışır, sizin kimin için çalıştığınızı bu millet çok iyi biliyor. Cumhurbaşkanlığı Sarayı üzerinden attığınız çamurlar tutmaz. Evet, yabancı televizyonları izliyoruz, BBC klip yapmış ve ülkemizin aleyhinde bu konu üzerinden yıpratma politikası yapıyor. Başka yabancı ülkelerin televizyonlarına da bakıyoruz. Türkiye'nin büyümesinden, Türkiye'nin süper güç olmasından, Türkiye'nin 2023'te lider ülke olmasından niye bu kadar çok korkuyorsunuz? Her şey yasalar ve mevzuat çerçevesinde yapılmaktadır. Kaçak saray filan, bu çamurlarınız tutmaz. İşte, yapı kullanma izni, işte, yapı ruhsatı. Bunlarla ilgili kesinleşmiş bir mahkeme süreci var mıdır? Bunu söyleyemezsiniz, son sözü Danıştay verecektir. Devletin harcamalarıyla ilgili kararı kim verecektir? Sayıştay verecektir. Bunları hep birlikte bekleyeceğiz. Yıpratma politikalarınız bugüne kadar tutmadı, bundan sonra da tutmayacaktır."
 
KIYASLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL
 
Tunç'un parti binaları ile ilgili değerlendirmesini sataşma olarak değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, söz aldı. Gök, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Merkezi, Cumhuriyet Halk Partisinin kendi bütçesinden ve partililerinin bağışıyla yapılmış bir binadır. Son derece mütevazı bir bina olup bugünkü kamu kaynakları kullanılmak suretiyle Cumhurbaşkanlığının görgüsüz bir biçimde inşa ettirdiği bu sarayla kıyaslanması söz konusu bile değildir. Elimizin tersiyle dahi bu iddianızı reddederiz. Eğer arzu eden varsa Cumhuriyet Halk Partisinin o mütevazı Genel Merkez binasını herkese teker teker gösteririz" dedi.
 
TEK KURUŞ HARAM PARA YOKTUR
 
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'yı kınadığını belirterek, "Sayın Başkan, sizi kınıyorum. Siz konuşmacının avukatı gibi hareket ediyorsunuz. Milliyetçi Hareket Partisi'nin hükmi şahsiyetine yapılan saldırıya karşı saldırganı koruyorsunuz. Milliyetçi Hareket Partisi'nin, evet, bir binası vardır. O bina Türk dünyasının en önemli merkezlerinden birisi olarak inşa edilmiştir, içerisinde tek kuruş haram para yoktur. Tek kuruş haram para yoktur. Ama sizin yaptığınız kaçak saray haramlarla doludur" dedi.