Meclis'te 'Gergin Pazartesi' endişesi

Meclis Başkanlığı seçimi öncesi Oktay Ekşi yemin etmeyen milletvekillerini kürsüye çağıracak. Salonda bulunan CHP’liler yemin etmek istemezse AKP’liler bu milletvekillerinin Genel Kurul’dan çıkartılmasını talep edecek

Mecliste Gergin Pazartesi endişesi
03 Temmuz 2011 Pazar 10:29 tarihinde eklendi.

 

TBMM İçtüzüğü YSK’nın kesin seçim sonuçlarını ilan etmesini takip eden 5. gün TBMM’de yemin törenin yapılmasını, bu toplantıda olmayan milletvekillerinin de katıldıkları ilk birleşimin başında yemin etmelerini hükme bağlıyor. Ancak CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen’in de milletvekili andını içmemenin Meclis çalışmalarına katılmaya engel oluşturmadığına ilişkin sözleri ve CHP’lilerin Pazartesi günü oy kullanmayacak olsalar bile Meclis Başkanı’nı seçmek için toplanacak Genel Kurul’a katılma ihtimali, Pazartesi günü yapılacak seçim öncesinde tansiyonu yükseltti. 
 
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, dün Tunca Toskay’ın TBMM Başkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunu TBMM Genel Sekreterliği’ne teslim etmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, CHP’lilerin pazartesi günü yemin etmeden Genel Kurul’da oturamayacaklarını söyledi. 
 
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise konuya ilişkin VATAN’ın sorularını yanıtlarken Şandır’a destek verdi. Elitaş şunları söyledi:
 
“İçtüzüğün 3. maddesine göre yemin töreninde bulunmayan milletvekillerinin bulunduğu ilk birleşimin başında yemin etmeleri gerekiyor. Buna göre geçici Başkan’ın birleşimin başında salona ‘Yemin etmeyen milletvekilimiz var mı?’ diye sorması gerekiyor. Başbakan’ın bu çağrıda bulunması halinde salonda olup henüz yemin etmemiş milletvekillerinin yemin etmeleri gerekir. Aksi halde Genel Kurul’dan çıkartılmaları gerekir. Çünkü İçtüzük bu durumdaki milletvekillerine sadece yemin etmeleri için Genel Kurul’a giriş izni veriyor.”
 
Elitaş, birleşimi yönetecek CHP’li Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi’nin, buna rağmen CHP’li milletvekillerinin dışarı çıkartılmasına gerek görmemesi durumunda tavırlarının ne olacağı sorusuna, “O durumda madem Sayın Şandır da yemin etmeden Genel Kurul’da olamayacaklarını söylüyor, ya MHP ya biz bu duruma itiraz ederiz. ‘Ya demin etsinler ya terk etsinler’ deriz. Çünkü doğrusu bu. Yemin etmedikçe hiçbir meclis faaliyetine katılamazlar” yanıtını veren Elitaş, buna rağmen Ekşi’nin herhangi bir işlem yapmaması durumunda usul tartışması açılmasını talep edeceklerini söyledi. 
 
Elitaş, “Usul tartışması açılır. Eğer başkan tutumunu oya sunarsa ki bunu oylatıp oylatmamaya hakkı var, oya sunarsa MHP ve bizim oylarımızla sonuç yemin etmeyen milletvekillerinin salondan çıkartılması yönünde olur. Ekşi oya sunmadan tutumunu değiştirmeyip oturmalarına izin verirse bu durumda, olayı yeniden değerlendirmek üzere Geçici Meclis Başkanlık Divanı toplanır. Geçici başkanlık divanında kanaat oluşturulur” dedi. 
 
TBMM Geçici Başkanlık Divanı’na CHP’li üyeler katılsalar dahi çoğunluk 4’e 3 AK Parti’de olacak. Elitaş da bu sayısal dengeye dikkat çekerek Geçici Başkanlık Divanı’ndan CHP’lilerin aleyhine bir sonuç çıkacağına işaret etti. Elitaş “devamsızlık nedeniyle milletvkilliklerinin düşmesi ve ara seçim gündeme gelir” anımsatması üzerine ise şöyle konuştu:
 
“CHP böyle yaparsa biz muhalefetsiz parlamento istemeyiz. Çünkü demokrasinin olmazsa olmaz çeşnisi muhalefettir. Muhalefet için herşeyi göze alırız.”

Vatan Gazetesi