Meclis'te "vatandaşlık" krizi

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, anayasada yer alacak olan “vatandaşlık” tanımında uzlaşma sağlayamadı. 5 saatlik toplantıda maddenin başlığı bile konamazken görüşmelere bugün devam edilmesi kararlaştırıldı

Mecliste vatandaşlık krizi
23 Ekim 2012 Salı 09:01 tarihinde eklendi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasada yer alacak olan “vatandaşlık” tanımında uzlaşma sağlayamadı. MHP, Türk vatandaşı kavramında ısrar ederken, CHP Türk vatandaşlığının Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı anlamına geldiğini kaydetti. 4 parti, maddenin başlığında bile anlaşamazken, komisyonun Ak Partili Başkanı Mustafa Şentop ile CHP’li Atilla Kart arasında tartışma yaşandı.

Uzlaşma Komisyonu bünyesinde 1 No’lu Alt Yazım Komisyonu dün Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Komisyonda CHP’nin dünkü toplantının geç başlamasına ilişkin önerisini Ak Partili Şentop toplantıda eleştirdi.
 
‘Komisyon heyecanını kaybetti’
CHP’nin vatandaşlık tanımı konusunda öneri sunmadığını kaydeden Şentop, “Komisyon heyecanını kaybetti. Başbakan dışarıdan müdahale ediyor” diyen CHP’li Atilla Kart’a, “Ben de başka ülkenin başbakanı müdahale ediliyor sandım. Bu ülkenin başbakanı müdahale edecek tabii” karşılığını verdi. CHP’li Kart’ın, “CHP’ye karşı bu ne husumet” demesi üzerine Şentop, “Husumet kelimesini seviyorsun halini yansıtıyor. Yeter artık özür dileyin” diye yanıt verdi.
 
5 saat süren toplantıda vatandaşlık maddesinin başlığında bile anlaşma sağlanamadı. Ak Parti ve BDP “vatandaşlık” başlığını isterken, CHP “Vatandaşlık-Türk Vatandaşlığı”, MHP “Türk Vatandaşlığı” başlığında ısrarcı oldu. Maddenin metni de başlık konusunda olduğu gibi tartışma konusu oldu.
 
‘Yeni millet inşa ediliyor’
Ak Parti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ifadesine de karşı olmadığı mesajını verdi. BDP ise nötr vatandaşlık tanımına sıcak bakabileceklerini ifade etti. Partiler arasında ortak bir görüş oluşmayınca maddenin yazımına geçilemedi. Komisyon, vatandaşlıkla ilgili maddenin yazımına bugün (Salı) yapacağı toplantı ile devam edecek. Anayasadaki mevcut Türk vatandaşlığı tanımının devamını isteyen MHP’li Oktay Öztürk, önerilere eleştirerek, “Bu tanımlarla yeni millet inşa ediliyor” diye eleştiri getirdi.
 
Hangi parti neyi önerdi?
 
Ak Parti: Vatandaşlık temel bir haktır, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiç kimse vatandaşlıktan çıkarılamaz.
 
CHP: Vatandaşlık-Türk Vatandaşlığı: Türk Vatandaşlığı, dil, din, ırk, cinsiyet, etnik köken ve benzeri sebeplere bağlı olmaksızın herkesin eşitlik temelinde Türkiye Cumhuriyeti Yurttaşı olması anlamına gelir.
 
MHP: Türk Vatandaşlığı: Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk’tür. Vatandaşlık temel bir haktır, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir.
 
BDP: Vatandaşlık: Türkiye vatandaşlığının kazanılmasında, kullanılmasında ve kaybedilmesinde, dil, din, ırk, etnik köken, kültür, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri farklılıklar gözetilemez. Vatandaşlığa ilişkin esaslar kanunla düzenlenir. Hiç kimse kendi isteği dışında vatandaşlıktan çıkarılamaz.

Milliyet