"Medya operasyonu"

Tahliye edildikten sonra yeniden gözaltına alınan Hizbullah’ın askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ve 4 kişi adliyeye getirildi.

Medya operasyonu
21 Ocak 2011 Cuma 11:56 tarihinde eklendi, 3.829 kez okundu.

 

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan Hizbullah’ın askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ve oğlu İstanbul sorumlusu İlyas Kutluman'ın da aralarında bulunduğu 5 şüpheli, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.
 
Şüpheliler, polis nezaretinde adliye binasına alındı.
 
Adliyeye girişleri sırasında İlyas Kutulman, görüntü alan basın mensuplarına yönelik olarak "Bu medya operasyonu, sizin operasyonunuz" diye seslendi.
 
 
Bu sırada şüphelilerden birinin de "Allah'tan korkun, neyimiz var?" dediği duyuldu.
 
Şüphelilerin, Adli Tabiplik’te sağlık kontrolünden geçirilmelerinin ardından soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadelerinin alınması bekleniyor.
 
Şüpheliler İnan ve Kutulman, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 4 Ocak’ta, CMK'nın 102. maddesi kapsamında tahliye edilmişti.
 
HİZBULLAH DAVASI
Beykoz'da bir villaya 17 Ocak 2000'de düzenlenen operasyonda silahlı çatışma sonucu Hizbullah terör örgütünün elebaşı Hüseyin Velioğlu ölü olarak ele geçirilmişti. Üsküdar'da Hasippaşa Mahallesi 2. Çıkmaz Sokak 26 numaradaki gecekondunun çevresinde 19 Ocak 2000'de yapılan kazı çalışmaları sonucu ise 10 ceset çıkarılmıştı.
 
Kartal'da Çavuşoğlu Mahallesi Samanyolu Caddesi Görkemli Sokak'taki villa tipi evin bahçesinden de 8 ceset çıkarılmıştı. Tüm bu kurbanların "domuz bağı" yöntemiyle bağlanıp, boğularak öldürüldükten sonra üzerlerine kireç atılıp gömüldükleri belirlenmişti.
 
Daha sonra düzenlenen operasyonlarda, Hüseyin Velioğlu'nun ölü olarak ele geçirilmesi ve örgütün yöneticileri arasında yer alan Edip Gümüş ile Cemal Tutar'ın yakalanmasının ardından yeniden yapılanma çabası içinde oldukları iddia edilen Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler gözaltına alınmıştı.
 
Sanıklar hakkında yapılan soruşturma sonucunda İstanbul DGM'deki bazı mahkemelerde açılan 3 ayrı dava birleştirilmişti. Toplam 24 sanıklı davanın iddianamelerinde, Hizbullah terör örgütünün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ile sözde İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman'ın da aralarında yer aldığı 9 sanığın, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırılmaları isteniyor. Ancak Türk Ceza Kanununda yapılan değişiklik, idam cezası yerine müebbet ağır hapis cezası verilmesini öngörüyor.
 
İddianamelerde, diğer sanıkların ise "yasa dışı örgüt üyesi olmak" ve "yasa dışı örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek" suçlarından 4,5 ile 22,5 yıl arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Ocak 2011 tarihinde dosya üzerinden yaptığı inceleme sonucunda, davanın tutuklu sanıklarından Hacı İnan, İlyas Kutulman, İbrahim Evliyaoğlu, Mehmet Bayram Eren, Emin Ekinci, Sabahattin Alkan, Abdülsettar Yıldızbakan ve Burhan Ekineker'in tahliyesine karar verilmişti.
 
Mahkeme heyeti, sanıkların bağlı oldukları polis ya da jandarma birimlerine her hafta pazartesi günü giderek imza atmalarını ve yurt dışına çıkışlarının yasaklanmasını da hükme bağlamıştı.
 
Aynı dava kapsamında tutuklu yargılanan, Üsküdar'da 10 kişinin cesedinin çıkarıldığı evin kiracısı Cevat Işıklı'yı ise sonradan yakalandığı ve tutuklulukta geçirdiği süre 10 yılı doldurmadığı için tahliye edilmemişti.