"Mehmet Ağar, hesap vermeli"

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Faili Meçhul Davası kapsamında Mehmet Ağar’ın geçtiğimiz hafta mahkemeye özel ifade vermesini reddederek, mağdur yakınları ve sanıklar karşısında tekrar ifade vermesi gerektiğini söyledi.

Mehmet Ağar, hesap vermeli
19 Şubat 2014 Çarşamba 19:07 tarihinde eklendi.

Buldan, “İşlenen cinayetlerden sorumlu olarak tutulan bir insanın 20 dakikalık vermiş olduğu ifade Türkiye’de hakkı, hukuku ve adaleti yerine getirmeyecektir. Bundan önce Mehmet Ağar’ın buraya gelerek ifade vermesi gerekiyor.” diye konuştu.

Faili meçhul cinayetler davası kapsamında, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın’ın 30 Eylül 1993 tarihinde Ankara’da öldürülmesine ilişkin davanın üçüncü duruşması Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Dava hakkında mütalaasını veren savcı ise dosyanın faili meçhul davası ile birleştirilmesini, sanık Ayhan Çarkın'ın tutukluluk halinin devamını ve diğer sanıklar için istenen tutuklama talebinin reddini istedi.

Faili Meçhul Cinayetler Davasına katılan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, mahkemenin gidişatı, seyri ve verilecek olan kararların sıkı takipçisi olduklarını söyledi. Davadan nasıl bir karar çıkacağını bildiklerini ifade eden Buldan, “Yıllardır devam eden ve bir ülkenin kanayan yarası olan faili meçhul cinayetler konusunda ne yazık ki bir adalet sağlanamamıştır.

Bugün de aynı noktadayız. Değişen hiçbir şey yoktur hukuk açısından. Adalet açısından da Türkiye’de değişen hiçbirşey yoktur. Bir hafta önce 17 bin insanın ölümünden sorumlu tutulan Mehmet Ağar, sadece 20 dakika ifade vererek bu cinayetlerden kurtulmanın yollarını arıyor. Buna da mahkeme ne yazık ki destek oluyor.” dedi.

Türkiye’nin bir hukuk devlet olması itibariyle verilecek olan kararlara dahil olması gerektiğini düşündüklerini kaydeden Buldan, Avukatların yapmış olduğu savunmalar doğrultusunda Mehmet Ağar’ın mahkemeye gelip duruşmalara katılarak sanıklar karşısında mağdurların yakınlarına hesap vermesi gerektiğini kaydetti.

Buldan şöyle devam etti: “İşlenen cinayetlerden sorumlu olarak tutulan bir insanın 20 dakikalık vermiş olduğu ifade Türkiye’de hakkı, hukuku ve adaleti yerine getirmeyecektir. Bundan önce Mehmet Ağar’ın buraya gelerek ifade vermesi gerekiyor. Sanıkların da tutuksuz değil, tutuklu olarak yargılanmaları gerekiyor.”


CİHAN