Mehmet Görmez: İstiklal Marşı’nın ilhamı Kur’an’dan alındı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstiklal Marşı’nın ilhamının Kur’an’dan alındığına işaret ederek, “İstiklal Marşı’nı sadece bir şiir olarak okuyup geçmeyin.” dedi.

Mehmet Görmez: İstiklal Marşının ilhamı Kurandan alındı
27 Aralık 2013 Cuma 16:54 tarihinde eklendi.

Mehmet Görmez, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 77. yıl dönümü nedeniyle Ankara Tacettin Dergahı’nda düzenlenen özel programa katıldı.

“Öyle insanlar vardır ki, yaşadığı çağdaki bütün insanlara hakkı geçer, herkes ondan istifade eder. Bütün insanlar onun fikirlerinden, düşüncelerinden ve tavırlarından istifade ederler.” diyen Görmez, “Ama öyle insanlar da vardır ki, kendisinden sonra gelecek nesillere de hakları geçer. Gelecek nesillerin inşasında katkıda bulunurlar. Mehmet Akif Ersoy’umuz böyle bir insandır. M. Akif Ersoy sadece kendi çağındaki Müslümanlara değil, kıyamet sabahına kadar bu topraklarda yaşayacak her insanın hamuruna katkıda bulunarak gitmiştir.” ifadesine vurgu yaptı.

Akif’in sadece bir istiklal şairi olmadığını aynı zamanda bir iman, cami, kürsü ve tevhit şairi olduğunu, gelecek nesillerde emeği olan büyük bir mütefekkir olduğunu kaydeden Başkan Görmez, Akif’in başlı başına bir iman mektebi olduğunu dile getirdi.

Görmez, “O büyük şair ilhamını Kur’an’dan aldı. Akif sadece masada oturup şiir yazmadı. Aynı zamanda cami kürsüsünden de seslendi. Fatih kürsüsünden, Süleymaniye kürsüsünden, Beyazıt Cami kürsüsünden seslendi. Anadolu’nun her büyük cami kürsüsünde Akif’i gördük. Akif’in başlattığı bu geleneği keşke bu topraklarda ihya etsek. Cami kürsülerini sadece din gönüllülerine değil, Akif’in koyduğu şartlara riayet etmek şartıyla bu toprakların münevverlerine, alimlerine, aydınlarına da bıraksak. ‘Ağzı düzgün bir zat Kur’an namına hangi hakikati cemaate telkin edemez. Eğer vaazınızda, nasihatinizde israiliyat hikayeleri anlatılacaksa biz o vaazı istemiyoruz.’ demiştir.” açıklamasını yaptı.

“VAİZ MİLLETİN MAZİSİNİ BİLMELİ…”

Mehmet Akif'in, aynı zamanda muhteşem bir hafız olduğunu söyleyen Görmez, şöyle devam etti:
“6 ayda Kur’an’ı hıfzetti. 3. Diyanet İşleri Başkanımız Ahmet Hamdi Akseki ile yazışmaları vardır. Kur’an’ın meali Akif’e, tefsiri de Elmalı Hamdi Yazır’a verilmişti. Daha sonra Akif’in Mısır’dan yazdığı mektuplar vardır. Birin de diyor ki, ‘Bu görevi hakkıyla ifa edip edemeyeceğim meçhulümdür. Ancak Allah’a hamd olsun verdiğiniz bu görev sayesinde demir gibi hafız oldum.’ Ben bugün aydınlarımıza hafız olma şartını koşmuyorum. Ancak bu ülkenin münevverlerine bu kürsüye çıkmak için Kur’an’a vakıf olma şartını koşuyorum. Akif vaizi tasvir ederken, ‘Vaizin aykırı fikirleri devirecek kudreti olmalı, bu kudreti kendilerinde görmeyenler kürsüye çıkmasınlar. Aykırı fikirleri kendilerinde göremeyenler sebil-i hakkı bulmak için çaba içinde olmayanlar mevkiyi irşada çıkıp milleti ifsada kalkışmamalıdır.’ ifadesini kullanır.”

“AKİF AYNI ZAMANDA BİR İMAN ŞAİRİ…”

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Akif'in, sadece bir şair değil aynı zamanda bir iman şairi olduğuna işaret ederek, “Şiirlerinde özellikle mücadele ettiği bazı konular vardır. Bunların başında dinsizlikle mücadelesi gelir. Sonra kaba sofuluk, riyakarlık, taassup, Akif’in mücadele ettiği diğer konulardır. Akif, aynı zamanda bir umut şairidir. Milletin umudunu yeşerten bir şairdir. İlhamını her zaman Kur’an’dan almıştır.” dedi.

"İSTİKLAL MARŞI İLHAMI KUR'AN'DAN ALINMIŞTIR"

Görmez, “İstiklal Marşı'nı yazmadan kısa süre önce bir yerde Kur’an okumuştur. Ayetin bir parçasına geldiğinde ayeti tekrarlamış ve heyecanlanmıştır. O ayet şöyledir; ‘Sakın Allah’ın reyhanından, rahmetinden ümit kesmeyiniz.’ Gençler, hani sizin her sabah tekrarladığınız İstiklal Marşı var ya… ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak’ diye başlayan. İşte o mısra, bu ayetten mülhemdir. İstiklal Marşı’nı sadece bir şiir olarak okuyup geçmeyin. Her satırında, her ifadesinde Kur’an’dan, İslam’dan ilhamlar vardır.” şeklinde konuştu.

"PEK ÇOK ŞİİRİNDE KUR'AN'IN TEFSİRİNİ YAPMIŞTIR"

Görmez, şöyle devam etti: “Akif’in şiirleri bugüne de hitap etmektedir. O zaman yazdığı şiirleri sanki bugün yazmış. Şiirlerinde bugünkü halimizi tasvir ediyor. Şiirlerini Kur’an’ın ayetlerinden ilham alarak yazmıştır. Pek çok şiirinde ‘Sakın birbirinize girmeyin ki maneviyatınız sarsılmasın ve devletiniz yıkılmasın’ ayetinin tefsirini yapmıştır adeta. Son olarak Akif’in bir şiiriyle bitirelim; ‘Post üstüne hem kavgaların hepsi nihayet. Hala mı boğuşmak bu ne gaflet ne rezalet. Kaç yurda veda etmedik bu uğurda, el verdi gidenler acıyın eldeki yurda…’ Allah Akif’e rahmet eylesin. İman mektebi olarak tasvir edilen bu büyük insanı bize unutturmasın… Gelecek kuşaklar içinde nice Akifler olsun ki iman şairlerimiz, İslam şairlerimiz, tevhit ve medeniyet şairlerimiz, cami ve kürsü şairlerimiz olsun ki medeniyetimiz ilelebet baki olsun.”

 


CİHAN