Mehmetçikten insanlık dersi

Şırnak'ta teröristlerce döşenen el yapımı patlayıcıdan son anda kurtulan iki Mehmetçiğin görüntüsü, teslim alınan bir teröristin üzerinden çıktı.

Mehmetçikten insanlık dersi
27 Aralık 2012 Perşembe 18:44 tarihinde eklendi.

 

Teröristlerce Irak'ın Kuzeyi'ndeki bir mağarada çekildiği değerlendirilen görüntülerde, bölücü örgüt mensuplarının el yapımı patlayıcıyı hazırlaması, katırla yurda sokması ve yol kontrolü yapan iki Mehmetçiğin, teröristlerce patlatılan bombadan son anda kurtulması yer aldı. 
 
Şemdinli kırsalında teslim alınan bir teröristin üzerinde, örgütle ilgili bazı görüntüler ele geçirildi. Teröristlerce Irak'ın kuzeyindeki bir mağarada çekildiği değerlendirilen görüntüde, bir teröristin, patlayıcının telsiz düzeneğini hazırlaması kameraya yansıdı. 
 
Bu sırada aralarında kadınların da bulunduğu başka bir grup terörist de, patlayıcı yapımında kullanılan gübreyi (amonyum nitrat), patlamanın şiddetini arttırmak için eleyerek saf hale getiriyor. Teröristlerin patlayıcı hazırlarken bir yandan da fıkra anlatmaları, birbiriyle şakalaşmaları dikkat çekiyor. 
     
Katırlarla taşıyorlar
     
Teröristler daha sonra hazırladıkları patlayıcıyı şarapnel etkisi için mutfak tüpüne yerleştirip, etkisini arttırmak için sıkıştırıyorlar. Teröristlerin araların yaptığı konuşmada bomba için ''oyuncak'' ifadelerini kullandıkları duyuluyor. Daha sonra patlayıcının üzerine telsiz düzeneği yerleştirilerek etrafı koli bandıyla sarılıyor. 
 
Hazırlanan el yapımı patlayıcı Irak'ın kuzeyinden yurda sokulmak üzere katıra yükleniyor. 
     
Kabloyu fark ettiler
     
Görüntülerin devamında, el yapımı bombanın yerleştirildiği yerde arama faaliyeti yapan iki asker kameraya yansıyor. İki astsubay, ''tehlikeli bölge'' olarak değerlendirdikleri yolda, zırhlı araçlarından inerek gözle patlayıcı kontrolü yapıyor. 
 
Bu esnada teröristler de askerlerin el yapımı patlayıcıya yaklaşmalarını bekliyor. Yolda kontrol yapan astsubaylar, son anda bombanın kablosunu fark edip koşarak bölgeden uzaklaşıyor. Askerlerin uzaklaştığını gören teröristler, bombayı patlatıyor. İki astsubay, patlamadan yara almadan kurtuluyor. 
 
Bu sırada teröristler, aralarında yaptığı konuşmada, ''İkisi de kaçtılar, hiçbir şey olmadı, yapma ya, kar etmedi'' ifadelerini kullanıyor. 
     
Uzman desteği almışlar 
     
Görüntüler, teröristlerin bomba yapma konusunda eğitim aldıklarını da ortaya koyuyor. Uzmanlar, hiç kimsenin profesyonel bir eğitim almadan böyle bir bombayı yapamayacaklarını ifade ediyor. Bomba yapan teröristler, tüm ihtimalleri değerlendirerek çoklu düzenekler hazırlıyorlar. Bu düzenekler, 200 metre aralıklarla yerleştirilerek patlatılıyor. Teröristlerin hazırladığı tetikleyici düzenek sayesinde bir patlamadan 3-4 saniye sonra diğer patlayıcı infilak ediyor. Teröristler, sinyal bozucuların ve diğer telsiz frekanslarının patlayıcı düzeneğini etkilememesi için de önlem alıyorlar. 
 
Bu patlamada, teröristlerin düzeneği patlatmak için düğmeye basmaları ile patlamanın gerçekleşmesi arasındaki zamanda askerlerin bölgeden uzaklaşarak hayatta kalmayı başardığı öğrenildi. 
     
Mehmetçikten insanlık dersi
     
Öte yandan, Mehmetçiğin, teslim aldıkları teröristlere gösterdiği muamele de ''Mehmetçikten insanlık dersi'' dedirtiyor. 
 
Mehmetçik, mağaralardan teslim aldıkları teröristleri ''hoş geldin'' diye karşılıyor ve sağ salim ailene ulaştırmak için uğraşıyor. 
 
Teslim olan küçük yaştaki bir terörist ağlıyor. Askerlerin korkmaması yönünde telkin ettiği teröriste, ''Her şey bitti, sağlıkla evine gideceksin tamam mı oğlum. Bağırdık size niye gelmiyorsunuz, gelseniz sağ salim götüreceğiz sizi. Onlara seslen. Alacağız ve götüreceğiz'' dediği duyuluyor. 
 
Bir başka teröriste de ''Sağ salim helikopterle seni hastaneye göndereceğim tamam mı'' diyerek teslim alan askerler, bir başka teröriste de ''Bana bakarken şimdi düşman diye mi bakıyorsun? Biz seninle aynı toprakların çocuğuyuz, aynı insanız. Seni ailene sağ salim götürürsem çok mutlu olurum. Size defaatle bağırdık, teslim olsaydınız o da yaralanmazdı. Yaralandı üzüldük'' dediler. 
 
Yaralı ele geçirilen bir teröristin hastanedeki tedavisi ve ölü ele geçirilen teröristlerin helikopterle taşınma görüntüleri, ele geçirilen silahlar, mühimmatlar ve teröristlerin barındıkları mağaralar da kameralara yansıdı.