Memur zammına yeni sınır

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Memur-Sen'in yüzde 16'lık zam teklifine, karşılık...

Memur zammına yeni sınır
17 Nisan 2012 Salı 13:24 tarihinde eklendi.

 

Taraflar arasındaki uçurum, zamma Hakem Kurulu'nun karar vereceğini işaret etti.
 
Memurun toplu sözleşmeli zam pazarlığı daha başlamadan ortam gerildi. Çünkü, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün, yüzde 2,5 artı 2,5 zamma imkan veren bütçeyle masaya oturacaklarını açıkdı.
 
Fatura vatandaşa çıkar Maliye Bakanı Şimşek, dün mart ayı bütçe uygulama sonuçlarını açıklamak amacıyla düzenlediği basın toplantısında, memur zamları için ellerinde fazladan kaynak olmadığını söyledi. Şimşek, "Memur maaş artışının makul olacağı ve bütçede ilave artışa neden olmayacağı kanaatindeyim" derken, aksi durumda ya ilave borçlanma yapılacağı ya da ilave tedbirler ve gelirlerle ilave yükün karşılanacağını söyledi. Şimşek, bu sözlerle üstü kapalı olarak, memura bütçedeki kaynakların üzerinde yapılacak her ilave zammın faturasının vatandaşa vergi olarak yansıyacağı mesajını verdi.
 
Bakanlar Kurulu etkili Memur-Sen, memur için bu yıl yüzde 16 zam talebinde bulunmuştu. Şimşek'in işaret ettiği bütçe kaynakları ise yıllık bazda yüzde 5,1 ila yüzde 6,1 zamma imkan veriyor. Tarafların talep ve önerilerinin birbirinden çok uzak olması, toplu pazarlık masasında uzlaşmanın kolay kolay çıkmayacağını ve nihai zam kararını Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun vereceğini gösteriyor. Sayıştay Başkanı'nın başkanlığında oluşması beklenen Hakem Kurulu'nun 11 üyesinden 7'sini fiilen Bakanlar Kurulu atayacak. Dolayısıyla Hakem'den memuru sevindirecek bir zammın çıkması beklenmiyor.
 
'Hakem'i etkiliyorlar'
 
Şimşek'in dünkü açıklamalarını eleştiren Memur-Sen Toplu Sözleşme Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, Şimşek'in "bütçem kıt" açıklamalarıyla Hakem Kurulu'nu olumsuz etkilemeye çalıştığını savundu. Şimşek'e, "Ya hayırlı söyle ya da sus" çağrısı yapan Tonbul, "Kim ne söyleyecekse masada söylesin. Sayın Bakan, vergi artışlarını ima ederek sendikalarla vatandaşı karşı karşıya getiriyor. Sermayeye vergi indiriminde en zengin Avrupa ülkesi gibi bonkör, memura gelince fakir Afrika ülkesi gibi davranıyorlar. Ya Avrupalı ya Afrikalı olalım" dedi.
 
Yeni 'torba' yolda
 
Maliye Bakanı Şimşek, Maliye olarak gelirlerle ilgili yeni bir torba kanun tasarısı hazırladıklarını, tasarıyı yakında Başbakanlık'a göndereceklerini açıkladı. Şimşek, torbada yer alan bir düzenlemeyle mevduata vadeye göre farklı oranlarda vergi uygulanması konusunda yetkinin Bakanlar Kurulu'na verileceğini söyledi.
 
SİM'de vergi kalkıyor
 
Şimşek bir diğer maddeyle de cihazdan cihaza iletişim kurmak amacıyla kullanılan SİM kartlardan Özel İletişim Vergisi alınmayacağını açıkladı. Buna göre örneğin elektrik ve su sayaçlarına takılacak SİM kartlar için yaklaşık 65 lirayı bulan vergi ödenmeyecek. Ancak, sayaçlar bu sayede merkezden SİM kartlar aracılığıyla okunacağı için binlerce çalışan işsiz kalacak.
 
Bütçe açığı hızlandı
 
Bakan Şimşek, bütçe açığının Mart ayında 5.5 milyar lira, ocak-mart döneminde 6.5 milyar lira olduğunu söyledi. Açıktaki artışın yüksek olduğunu belirten Şimşek, bunun faiz giderlerindeki artıştan kaynaklandığını söyledi. Şimşek’in verdiği bilgilere göre, birinci çeyrekte bütçe gelirleri yüzde 12.6 artışla 77.4 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 15.1 artarak 83.8 milyar lira oldu. İlk çeyrekte faiz dışı denge 10,9 milyar lira fazla verdi. Üç ayda vergi gelirleri ise yüzde 12.2 artışla 64.5 milyar lira düzeyine yükseldi.