Menderes’te yılanlar uyandı

Büyük Menderes'te yoğun olarak bulunan su yılanları, baharın girmesiyle birlikte kış uykularından uyandı ve yüzlercesi güneşi en iyi görebilecekleri alanlarda kıvrılmaya başladı.

Mendereste yılanlar uyandı
22 Nisan 2013 Pazartesi 21:26 tarihinde eklendi, 1.421 kez okundu.

 

 
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Bugünlerde sudan çıkarak kargıların üzerinde güneşlenen yılanların, menderes içinde harika görüntüler oluşturduğunu söyledi.
 
EKODOSD üyesi bilim danışmanı ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, "Su yılanı, vücut boyu 120 cm kadar olabilen ince boyunlu bir yılan türüdür. Göz bebeği yuvarlak, sırt pulları karinalıdır. Vücudun üst tarafı gri kahverengi, siyah ve beyaz lekeli, bazen siyahımsı ve belirsiz lekelidir. Besinlerini balıklar, kurbağalar ve diğer su hayvanları oluşturur. Yakalandıklarında ısırmayan bu zehirsiz yılan türü, kötü kokan gazla karışık bir sıvı bırakır.

Su kenarlarında belirli uygun yerlerde birçoğu birlikte kış uykusuna yatar. Yılanlar yaşam ortamlarında kendi hallerinde bırakılmalıdır. Aydın bölgesinde 1 yılan haricinde zehirli yılan yoktur. Bu zehirli yılan istenilse de görülebilmesi çok zordur. Her canlının ekosistem içerisinde mutlaka bir görevi bulunmaktadır. Bu sürüngenin görevi de insanlara zararlı olan canlıları yiyerek, doğal dengenin düzenli gitmesini sağlamaktır. Bu canlıların öldürülmemesi için herkesin duyarlı olması, öldürmek isteyenleri uyarması gerekir." dedi. 

CİHAN