Mera Kanunu Bakanlar Kurulunda imzaya açıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mera Kanunundaki değişiklik tasarısının Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını bildirdi.

Mera Kanunu Bakanlar Kurulunda imzaya açıldı
07 Mart 2012 Çarşamba 11:56 tarihinde eklendi, 1.065 kez okundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan ve atıl durumda bekleyen 2 milyon hektar mera alanını ülke ekonomisine kazandıracak tasarı, kanunun 4'üncü ve 12'üncü maddelerinde değişiklik öngörüyor. Yeni düzenlemeye göre kullanılmayan mera alanları, ıslah edilmek şartıyla hayvancılık işletmelerinin hizmetine sunulacak.
    
Türkiye'nin mera haritasını güncelleme çalışmalarına devam eden bakanlık, böylece köy ve belediyeler tarafından kullanılmayan meraları tespit edecek. Tespit edilen meralar, hayvancılık yapmak isteyen girişimcilerin hizmetine sunulacak. Yönetmeliğin hazırlanma aşamasında mera yönetim birlikleri ve akademisyenlerden görüş alacak olan bakanlık, bir ay içinde yönetmeliği tamamlayacak. Kullanıma açılacak meraların, kullanım süreleri, kullanıma ilişkin şartlar, barınak büyüklükleri ve uygulamaya ilişkin diğer detaylar bu yönetmelikle belirlenecek.
    
Açıklamaya göre, Türkiye'de tespit edilen mera alanı 8,7 milyon hektar. Tespit edilen mera içinde sınırları belirlenen (tahdit edilen) alan 4,3 milyon hektar. Bu mera alanında tahsisi yapılan alan ise 2,3 milyon hektar. Yeni düzenlemeyle ilk hedef, sınırları belirlenmiş, ama atıl durumda bekleyen 2 milyon hektar mera alanının ıslah edilmesi olarak belirlenirken, bunun yanı sıra mera tespit ve sınır belirleme çalışmaları da devam edecek.
    
-Yıllık kaba yem ihtiyacının karşılanması hedefleniyor-

    
Kaba yemin, hayvancılık maliyetinin yüzde 70'ini oluşturduğuna işaret edilen açıklamada, Türkiye'nin yıllık kaba yem ihtiyacının 50 milyon ton olduğu bildirildi.
    
Türkiye'de üretilen kaba yemin ise 35 milyon ton olduğuna dikkat çekilen açıklamada, meraların kaba yem ihtiyacının karşılanmasında en ucuz kaynak olduğu, kanunda yapılacak değişiklikle atıl durumdaki meraların etkin kullanımı sağlanarak, yıllık kaba yem ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği ifade edildi.