Merkel ilk kez konuştu

Almanya Başbakanı Angela Merkel (CDU), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yaşanan dinleme krizi sonrasında ilk defa konuştu.

Merkel ilk kez konuştu
03 Temmuz 2013 Çarşamba 17:51 tarihinde eklendi.

Merkel, “Dinleme skandalıyla ilgili haberler doğrulanırsa bu kabul edilemez bir olay olur. Diplomatik temsilciliklerde ve Avrupa Birliği temsilciliklerinde dostları dinlemek olmaz. Soğuk Savaş döneminde değiliz.” dedi.

Terörle mücadelede istihbarat servislerinin katkılarının önemli olduğunu söyleyen Merkel, bunun şüphe uyandırmayacak orantıda olmasının önemli olduğunu ifade etti. Merkel, “Güvenliğin sağlanmasıyla özel hayatın korunması arasında önemli bir denge sağlanmalı.” sözleriyle dinleme skandalına soğukkanlı yaklaştı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Grup Başkanı Frank- Walter Steinmeier'in “Merkel, ABD'nin dinlediğini biliyordu” iddiası üzerine Hıristiyan Demokratik Birlik İç Politika Sözcüsü Wolfgang Bosbach, “Bildiğim kadarıyla Steinmeier, SPD- Yeşiller hükümeti döneminde başbakanlık müsteşarıydı." diyerek iddiaların asılsız olduğunu kaydetti.

Yeşiller de Merkel'in açıklamalarını yetersiz buldu. ARD Morgen magazin'e konuşan parti üyesi Hans- Christian Strobele, “Hükümet iddiaların aydınlatılması için mümkün olan her şeyi yapmıyor." dedi. Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth da Merkel'in Obama'yı arayabileceğini belirtti.

Yeşiller, Rusya'da havalimanında sığınma talebini kabul edecek ülkeyi bekleyen ABD'li eski ajan Edward Snowden'e siyasi iltica hakkı verilmesini talep ederken SPD konuya farklı yaklaşıyor. Yeşiller Grup Başkanı Jürgen Tritten, Snowden'in diktatörlükle yönetilen ülkelere muhtaç edilmesinin demokrasinin bir ayıbı olacağını savundu ve Almanya'nın sığınma hakkı vermesini istedi. SPD İç Politika Uzmanı Dieter Wiefelsputz, Snowden'in siyasi takipte olmadığını ve bu nedenle Almanya'nın iltica başvurusuna olumlu cevap vermemesi gerektiğini söyledi. SPD'li politikacı, “Snowden, özgürlükler için bir kahraman olabilir ama siyasi kaçak değil. İstihbarat bilgilerinin sızdırılması Almanya'da söz konusu olsaydı aynı muameleyi görecekti. Hukuki sorumluluklardan kurtulamaz." dedi.


CİHAN