Merkel'in seçim vaadi: Türkiye'ye karşıyız

Almanya’da eylül ayında yapılacak federal seçimler öncesinde Merkel’in partisi seçim programında Türkiye’ye de yer ayırdı. Metinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkıldığı ve ‘imtiyazlı ortaklık’ teriminin kullanılmadığı belirtildi

Merkelin seçim vaadi: Türkiyeye karşıyız
19 Haziran 2013 Çarşamba 09:48 tarihinde eklendi.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Bavyera eyletindeki kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU), eylül ayında gerçekleşecek federal seçimler öncesinde programını hazırladı. 125 sayfalık seçim programında, Türkiye’ye de yer ayrıldı. Metinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkıldığı belirtildi.
 
Partilerin Türkiye-AB ilişkilerinde daha önce benimsediği “imtiyazlı ortaklık” teriminin kullanılmadığı metinde, “Avrupa Birliği ile Türkiye arasında güçlü işbirliğinin yanı sıra, dışişleri ve güvenlik sorularında yakın stratejik ortaklık olmasını istiyoruz” denildi.
 
‘Kriterler uygulanmıyor’
“Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıkmalarının gerekçesi ise şöyle ifade edildi; “Bu ülke AB’ye katılmak için gerekli olan kriterleri yerine getirmiyor. Türkiye, genişliği ve ekonomisinin yapısı nedeniyle Avrupa Birliği’ne yük olacaktır.” CDU ve CSU, uzun bir süredir Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmış ancak müzakere sürecinde engel çıkarmamıştı. Ancak Almanya hükümeti, Gezi Parkı eylemlerine yapılan müdahalenin ardından tutumunu sertleştirmişti. Şansölye Merkel, Ankara’nın protestolara müdahalesi karşısında “dehşete düştüğünü” ve “şoke olduğunu” söylemişti.
 
Seçim 22 Eylül’de
22 Eylül’de gerçekleşecek seçimlerden önce Almanya’daki siyasi partiler, ülkede yaşayan 3 milyon Türkün oyunu kazanmaya çalışıyor. Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen ana muhalefet partisi Sosyal Demokratların aksine Hıristiyan Demokratlar, ülkede yaşayan Türklerin Ankara’nın Birlik’e girmesinden çok iş bulmak ve muhafazakâr değerleri korumak ile ilgilendiğini savunuyor.      

Milliyet