Merkel’in seçim vaatleri hükümet ortaklarını da şaşırttı

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 23 Haziran’da kamuya tanıtması beklenen seçim paketindeki vaatler, kendi partisini ve hükümet ortağını şaşırttı

Merkelin seçim vaatleri hükümet ortaklarını da şaşırttı
03 Haziran 2013 Pazartesi 13:44 tarihinde eklendi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 23 Haziran’da kamuya tanıtması beklenen seçim paketindeki vaatler, kendi partisini ve hükümet ortağını şaşırttı. Annelere emeklilik, çocuk parasında artış, ev kiralarının artışını engelleme gibi birçok konuda rakiplerine fark atmak isteyen Merkel’in vaatlerinden en fazla çocuklu ailelerin kazançlı çıkması bekleniyor.

Hükümet ortağı Hür Demokrat Partisi (FDP) Genel Başkanı Philipp Rösler ise koalisyon ortağının seçim vaatlerine mesafeli yaklaştı. Federal Ekonomi Bakanı Rösler, Rheinische Post’a yaptığı açıklamada, Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki sosyal politikalar konusundaki yarışın bütçeyi ve vergi ödeyenleri zorlayacağını savundu.

FDP Federal Meclis Grubu Başkanı Rainer Brüderle ise “Şişirme sosyal yardım programları bizim pazar ekonomi anlayışımıza ve ekonomik sağduyumuza uymuyor.” uyarısında bulundu.

Merkel’in vaatlerini partisi içinden eleştirenler de oldu. CDU’nun Orta Ölçekli İşletmeler Birliği Başkanı Josef Schlarmann Focus’a yaptığı açıklamada,“Bu tür sosyal yardımlar seçimden önce vitrine konulan, ancak seçimden sonra tezgahın altına yerleştirilen tipik seçim hediyeleridir.” diyerek eleştirilerini dile getirdi.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve partinin diğer yöneticileri de Merkel’e ‘seçmeni kandırıyor’ suçlamasında bulunurken, Yeşiller’in liste başı adayı Jürgen Trittin seçim vaatlerinin nasıl finanse edileceğinin açıklanmasını talep etti.

Diğer taraftan Başbakan Merkel ‘zirve’ geleneğini sürdürüyor. Mayıs ayında düzenlenen Kadın, Elektrik Otomobil ve Uyum Zirvesi’nden sonra 5 Haziran’da yaşam kalitesinin ele alınacağı ‘1. Uluslararası Almanya Forumu’ düzenlenecek.

Forumla ilgili konuşan Merkel, yaşam kalitesi açısından sadece ekonomik büyümenin yetersiz olduğunu belirtti. Forumu ‘küresel öğrenme platformu’ olarak değerlendiren Merkel, 2011 ve 2012 yıllarında vatandaşlarla yaptığı söyleşiler sırasında gündeme gelen bu düşüncenin ülke içi ve dışından gelecek 100 katılımcı ile hayata geçirileceğini duyurdu. Forumda iklim değişimi, yaşam şartlarının kötü olmasından dolayı göçler ve uyuşturucu sorununun ele alınacağı bildirildi.


CİHAN