Merkez Bankası uzmanları şaşırttı

Merkez Bankası artış beklentilerine rağmen politika faizini değiştirmedi. Uzmanlar 0.25-050 puan arasında bir faiz artımı bekliyordu.

Merkez Bankası uzmanları şaşırttı
22 Aralık 2015 Salı 14:07 tarihinde eklendi, 1.065 kez okundu.
Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası beklenen faiz artışını yapmadı.
Piyasanın 0.50 puan artış beklentilerine kardşın faizler sabit kalınca dolar 2.9450 liraya kadar yükseldi.
 
Faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası'nı (Fed) bekleyeceğini işaret eden Merkez Bankası, Fed'in faiz artışının ardından da beklentilerinin aksine kısa vadeli faiz oranlarını sabit tutmasının ardından, dolar 2.9450 liraya kadar yükseldi. Dolar daha sonra 2.9400-2.9420 aralığında hareket ederken, faiz kararının ardından 3.2252 liraya kadar çıkan euro da 3.21 liranın üzerinde tutundu. Doların güçlenmesinin ardından, İstanbul Borsası Endeksi de yüzde 1.12 düşüşle 72 bin 508 puana kadar geriledi.
 
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5, faiz koridorunun üst ve alt sınırları olan, gecelik faiz oranları; marjinal fonlama oranını yüzde 10.75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7.25 olarak sabit tuttu.
 
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtildi. 
 
Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiği vurgulanan açıklamada, "Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonu net ihracat lehine değişmektedir" saptamasından sonra şöyle denildi:
 
"Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendiriyor. Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ediyor. Bununla birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktiriyor. Bu çerçevede Kurul, küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etti. "
 
Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacağı, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtilen açıklama şöyle devam etti:
 
"Kurul, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirdi. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

DHA