Merkez Bankası'nın işi zorlaşıyor!

ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımlarına başladıktan sonra yükselişlerin beklenenden hızlı olacağına ilişkin işaretler doların artışına hız kazandırdı.

Merkez Bankasının işi zorlaşıyor!
18 Eylül 2014 Perşembe 17:51 tarihinde eklendi.
Dolar Mart ayından bu yana ilk kez 2.23 lirayı geçti. Analistlere göre, doların tırmanışıyla faiz indirim alanı kalmayan Merkez Bankası "kaçak oynamaya devam edebilir."
 
ABD Merkez Bankası'ndan gelen açıklamaların etkisiyle 2.2299 liraya kadar çıkarak 2.23 liraya dayanan dolar, sabah saatlerinde 2.2186 liraya kadar geriledikten sonra yeniden yükseldi ve 2.2336'ya kadar çıktı. ABD para birimi daha sonra gevşeyerek 2.22 liraya kadar çekildi.
 
EURO
 
Sabah saatlerinde dolardaki tırmanışa bağlı olarak euro da lira karşısında yeniden yükseldi ve 2.8695 lira ile 2.87 lira düzeyine dayandı. Ancak, dolardaki gerilemeye bağlı olarak euro da düştü ve 2.8586 düzeyine çekildikten sonra yeniden çıkışa geçti ve 2.8758 liraya yükseldi.
 
Sabah saatlerinde ABD ve Avrupa para birimlerinden oluşan döviz sepetinin değeri de 2.55'e yakın düzeylere kadar çıktı. Ancak dolar ve eurodaki düşüşle döviz sepeti de 2.54'ün hemen üzerinde hareket etti. Ancak sepet kurda Euro ve dolardaki yukarı yönlü hareketlerle yeniden 2.55 seviyesine çıktı.
 
BORSA
 
ABD'de faiz artırımının başlamasından sonra hızlı artacağına ilişkin belirtiler, Borsa İstanbul'da hisse senedi fiyatlarını da etkiledi. Borsa İstanbul Endeksi, günün ilk işlemlerinde yüzde 0.81 düşüşle 78 bin 327 puana kadar geriledi. Borsa kayıplara devam ederek. ilk seans sonuna doğru yüzde 1.66 düşüşle 77,661 puana geriledi.
 
ALTIN
 
Doların yükselmesi altın fiyatlarını da vurdu. Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın açıklamalarının ardından yaklaşık 9 ayın en düşük düzeyine geriledi. Emtia piyasalarında altının onsu 1,216 dolara kadar geriledi. Ancak daha sonra küçük bir toparlanmaya yaşayan altın onsu 1,224 dolara yükseldi ancak daha sonra altının onsu tekrar düşüşe geçerek 1,220 dolar seviyesine geriledi. Türkiye'de de 1 gram altın 87.50 lira, çeyrek altın da 143.30 lira oldu.
 
"LİRAYI ZOR BİR ZAMAN BEKLİYOR"
 
DHA'nın sorularını yanıtlayan Egeli&CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay, FED toplantısında piyasaların sıfır faiz kelimesine kilitlendiğini belirterek, "Ancak 6-9 aylık bir süreden bahsediyoruz. Zaten bono piyasaya sürüldüğünde bu iş bitecek. Piyasalar dünkü kararlarla kısa vadeli bir rahatlama yaşadı. Aslında faizler daha kuvvetli şekilde artışa gidiyor" dedi.
 
"MERKEZ BANKASI KAÇAK OYNAYABİLİR"
 
İç piyasada BDDK ve Bank Asya üzerinde bir baskı olduğuna dikkat çeken Atabay, "Fitch ve Moody's ile ilgili gerginlik, jeopolitik risklerle lirayı zor bir zaman bekliyor. FED faiz artırmaya başladığında gelişmekte olan piyasalarda kar realizasyonu artacak. Merkez Bankası'nın en azında gevşemeye gitmemesi lazım. Temmuz ayı sanayi üretimi rakamları iyi geldi; ama, Ağustos, Eylül nasıl gelecek? Büyüme yüzde 3 seviyelerinde kalacak. Merkez Bankası'nın bu hareket karşısında ne yapacağını kestirmek zor. Net bir açıklama geleceğini sanmıyor. Merkez Bankası yine kaçak oynamaya devam edebilir" diye konuştu.
 
FED TOPLANTISINDAN ÇIKANLAR
 
ABD Merkez Bankası Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün sona eren iki günlük faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, tahvil alım programını gelecek ay sonlanacak şekilde bırakarak aylık tahvil alımlarının 10 milyar dolar daha azaltılacağı belirtildi.
 
FED, tahvil alım programı sona erdikten sonra da, "belirgin bir süre daha" faizleri "son derece" düşük düzeylerde tutacağı yolundaki vaatlerini yineledi.
 
ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede "belirgin bir süre" daha tutacağını yinelerken, harekete geçtiğinde ise faizleri beklenenden daha hızlı yükseltebileceğinin işaretini verdi.
 
Analistler, FED'in işsizliğin azalmasına ilişkin önemli bir gelişme olmadığına ve istihdam piyasasında "ciddi" bir durgunluğun varlığına vurgu yapmasını da, faiz artırımının yakın olmayacağına işaret kabul ediyorlar.
Gülseli KENARLI / İSTANBUL (DHA)