Merkez Bankası'nın uyarısı ne anlama geliyor?

Döviz kurlarındaki hareketlilikle ilgili konuşan Prof. Dr. Sefer Şener, Merkez Bankası'nın uyarısı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şener, "Merkez Bankası şunu söylüyor. Bu algı ile alakalı uygulanacak politikaların beklentisi ile alakalı bir durum. Sermaye akımı olursa olumlu mesajlar verilebilirse o zaman biz günlük yüzde 13’lük bir düşüşü de görebiliriz. Merkez Bankası’nın elindeki imkanları kullanması bu durumu tersine çevirebilecektir diye düşünüyorum." dedi.

Merkez Bankasının uyarısı ne anlama geliyor?
24 Kasım 2021 Çarşamba 12:52 tarihinde eklendi, 12.580 kez okundu.
CNN Türk canlı yayınına katılan Prof. Dr. Sefer Şener, döviz kurlarındaki hareketlikle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şener konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
 
"Yüksek kur düşük faiz politikası piyasada hakim oldu. Bu da çok farklı algılara neden olmuş oldu. Bu politika ihracata dayalı büyüme dediğimiz iş dünyasının da desteklediği bir politikadır. İş dünyası ile de görüşüyoruz piyasanın nabzını tutuyoruz. Orada beklenti şöyle. Bu politika doğru bir politika ilerleyen aşamada bu ülkeye istihdam sağlayacak bir politikadır.
 
Piyasadaki algı beklenti bundan sonraki süreçte de hükümetin hızlı bir şekilde Merkez Bankası ile koordineli olarak faizi düşüreceği sonucu ortaya çıktı.
 
"ZAMANLAMA İLE İLGİLİ BİR SIKINTI VAR"
 
Japonya ve Çin’de üretici fiyatları artıyor. Politika kamuoyu tarafından sorgulanmıyor aslında. Zamanlama çok önemli gözüküyor. Bir taraftan enflasyon çok yüksek diğer taratan Fed’in faiz kararını daha öne çekebileceği satın alınmaya başlandı. İş dünyası cephesinde bu politika uzun vadede faydalı ancak konjonktür olarak bu zamanlamanın çok uygun olamayabileceği tartışılıyor.
 
 
 
Vatandaşın tasarrufu dahi döviz olarak tutuluyor. Bu algıyı da değiştiriyor. Vatandaşlar açısından beklentiyi farklılaştırıyor. O yüzden diyoruz ki bu politikalar aslında Türkiye’nin geleceği açısından son derece faydalı. Ancak zamanlamayla ilgili bir sıkıntı var. Bu politika bir iki yıl önce uygulansaydı kurlar üzerinde bu kadar etkili olmayacaktı belki de.
 
Avrupa’da artış eğilimi var ABD’de enflasyonda artış eğilimi var. Tabi sayın cumhurbaşkanı da şunu söylüyor. Bu bir dönüşüm ve bunu yakalamak gerekiyor diyor. Kamuoyunda bu durumun oluru olmazı çok tartışılmıyor aslında. Zamanlamayla alakalı da kurda oynaklığı görüyoruz. Piyasada derinlikte yok. Yüksek oranda alıcı ve satıcı olduğundan fiyatlar çıkmıyor. Gelebilecek olumlu beklenti artmaya başladığında bu yüksek seviye aşağı yöne de gidebilir.