Merkez faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası borç verme faizinin üst bandını 0.5 puan artışla yüzde 7.25'ten yüzde 7.75'e çıkardı. Alt bandını yüzde 3.5, politika faizini de yüzde 4.5 seviyesinde sabit bıraktı.

Merkez faiz kararını açıkladı
20 Ağustos 2013 Salı 14:26 tarihinde eklendi.

ANKARA (CİHAN)- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,5 oranında sabit tuttu.

Para Politikası Kurulu’nun yaptığı açıklamaya göre, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 7,25’ten yüzde 7,75’e yükseltti. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6,75 düzeyinde sabit tutuldu.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde, borç verme faiz oranı yine sabit tutularak yüzde 10,25 düzeyinde kaldı. Merkez, yaptığı yazılı açıklama ile yurt içi nihai talepte ve ihracatta ılımlı bir büyümeyi vurgulayarak, altın ticareti hariç cari işlemler açığındaki iyileşmeye dikkat çekti. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Mevcut politika çerçevesi alınan makro ihtiyati önlemlerin de desteğiyle cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemeye devam edecektir. Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında gözlenen zayıflama sürmektedir. Kurul, böyle bir konjonktürde daha temkinli bir para politikası duruşunun da katkısıyla kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği değerlendirmesinde bulunmuştur." CİHAN