Merkez'den sürpriz hamle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5,5 düzeyinde sabit tuttu.

Merkezden sürpriz hamle
26 Mart 2013 Salı 14:12 tarihinde eklendi.

 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Mart ayı faiz toplantısında sürpriz hamle yaptı.
 
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu son toplantıda politika faizini yüzde 5.50'de tuttu.
 
Merkez, faiz koridorunun üst bandını ise sürpriz yaparak değiştirdi. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 4.50'de tutarken, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 8.50'den yüzde 7.50'ye çekti. Karar sonrası faiz koridoru yüzde 4.50-7.50 olarak uygulanacak.
 
Merkez Bankası, Ocak ve Şubat ayındaki toplantıda üst ve alt bantta değişikliğe gitmişti.
 
'CARİ AÇIKTAKİ ARTIŞ SINIRLANACAK'
Kuruldan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir. Yurtiçi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel büyümeye rağmen nispeten güçlü seyretmektedir. İç talepteki canlanmaya bağlı olarak cari işlemler açığında bir miktar yükseliş gözlenmektedir. Bununla birlikte, mevcut politika çerçevesi cari işlemler açığındaki artış eğilimini sınırlayacaktır.
 
Yılın ilk aylarında sermaye akımlarındaki güçlü seyrin etkisiyle kredilerdeki artış öngörülen seviyelerin üzerinde seyretmiştir. Ancak, son dönemde küresel belirsizliklerin artması sonucu sermaye girişlerinde tekrar bir yavaşlama olduğu dikkat çekmektedir. Sermaye akımlarında artan oynaklığa karşı kurul, Rezerv Opsiyonu Mekanizmasının etkinliğini kademeli olarak artırmaya karar vermiştir. Otomatik dengeleyici özelliği sayesinde bu mekanizma geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacı büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu nedenle gecelik borç verme faizlerinde 100 baz puanlık indirime gidilerek faiz koridoru daha simetrik bir hale getirilmiştir.
 
'HER İKİ YÖNDE DE ESNEKLİK UYGUN OLACAK'
Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır. Küresel talepteki yavaşlama ve emtia fiyatlarının görünümü enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri azaltmaktadır. Bununla birlikte, iç talep ve kredilerdeki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir."