Merkeze alındı, Bakan'ı karşılamadı

Gece yarısı çıkartılan ve Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan kararnameyle merkeze alınan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır’a gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı karşılamadı.

Merkeze alındı, Bakanı karşılamadı
16 Eylül 2014 Salı 11:55 tarihinde eklendi.
Vali Kıraç, valiliği ziyaret eden Bakan Bozdağ’la makamında da görüşmedi. Kıraç’ın yerine Bozdağ’ı, Vali Yardımcısı Mehmet Demir karşıladı, sonra makamında görüştü. 
 
Diyarbakır’a gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı, AK Parti'li bir grup havaalanında karşıladı. Daha sonra Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret eden Bozdağ’ı, dün gece merkeze alınan Vali Mustafa Cahit Kıraç karşılamadı. Bakan Bozdağ’ı, valilik binası önünde Vali Yardımcısı Mehmet Demir karşıladı. Heyet, daha sonra valilik makamına çıktı. Vali Kıraç, burada da yoktu. Kıraç’ın yerine, yine yardımcısı Mehmet Demir bakanla görüştü. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ın valilik konağında olduğu öğrenildi. 
 
Bakan Bozdağ, burada yaptığı açıklamada, çözüm süreciyle ilgili idari düzenlemelerin yapılacağını söyledi. Bozdağ, “Çalışmaların detayları netleşmeden şu aşamada 'bunlar olacak şunlar olacak' bir şekilde değerlendirme yapmamız doğru değil.” dedi.
 
Kürtçe okulla ilgili soru üzerine Bozdağ, şunları söyledi: “Okul açma ile ilgili valiliğe müracaat yapılmamış. Okul açmanın şartları var. Okullar Milli Eğitim'e bağlı faaliyet gösteriyor. Burada bir okul açmak isteyen tabi ki yasal duruma uyacak, ben kendi kafama göre okul açıyorum ve öğrenci alıyorum, orada bir hukuk devleti olmaz. Hepimiz hukuk devletine sahip çıkıyorsak, o zaman hukukun kurallarına uymamız lazım. Ben bunun bir algı operasyonu olduğunu düşünüyorum. Çözüm sürecine karşı olan çevrelerin katkısıyla halkı bu sürecin ve hükümetin aleyhine dönüştürmek için bir çaba olduğunu düşünüyorum. Her yıl eğitim ve öğretim yılı açılırken bir takım protestolar ve olaylar yaşanıyor. Biz bu adımları attık ki bu olayların yaşanmaması için. Okullara özel Kürtçe öğretim veren dersler koyduk. Yavrularımız kendi ana dilini okullarda öğrenme imkanı bulsun. Doğru olan bu adımların işlemez olduğunu göstermek değil, adımların yasal çerçevede işlediğini göstermek için samimi adımlar atmak lazım. Bu noktada işte okullar kapatıldı falan diyenler, ben samimi olarak bu meseleye sahip çıktıklarını düşünmüyorum. Sahip çıkıyorlarsa Milli Eğitim Müdürlüğümüz burada valiliğimiz oralara müracaat ederler, okulların açılmasına ilişkin şartlar belli, o çerçevede açılır, buradaki evlatlarımız da bu okullara gider okur, bizim bu noktada herhangi bir sıkıntımız yok. Yasal düzenleme yaptık ki bunu istismar eden olacaktır her zaman olduğu gibi. Zamanla bu iş rayına oturacaktır. Okullar ülkemizin çeşitli yerlerde katkı sağlayacaktır.”